OPERASYON: TEL RIFAT (BÖLÜM 1)

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye kuzeyine düzenleyeceği yeni operasyonun ayrıntıları netleşmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Tel Rıfat ve Menbiç’i temizliyoruz” açıklaması sonrası gözler Fırat’ın batısına çevrildi.

Bu yazımızda, teröristlerin bu iki bölgede artan faaliyetleri ve yoğunlaştıkları bölgeler hakkında bilgi vereceğiz.

BÖLÜM 1: TEL RIFAT

Öncelikle Tel Rıfat ile başlayalım. 2016 Şubat ayında terör örgütü PKK/YPG, Rusya’nın hava desteğiyle Tel Rıfat ve çevre köyleri işgal etti. Ve yaklaşık 40 bin Tel Rıfat sakini Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı.

Terör örgütü PKK/YPG, burada yaşayan 250 bin Arap kökenli halkı sürgün ederek bölgede etnik temizlik yaptı ve bölgenin demografik yapısını değiştirdi. (Bölgenin işgal öncesi nüfusunun yüzde 99’u Arap’tı)

PKK/YPG, bölgede yaşayan gençleri “zorunluk askerlik” adı altında zorla silah altına almaya, bunu kabul etmeyenleri ise katletmeye başladı. Yaklaşık 6 yıldır bu bölgenin asıl sahipleri Tel Rıfat’ın işgalden kurtarılmasını ve evlerine geri dönmeyi bekliyor.

Harekatın ilk aşaması olması beklenen Tel Rıfat, TSK ve SMO güçlerinin iki ayrı cephesinin ortasında kalıyor. Bunlar Azez batısı ve Afrin güneyidir. Özellikle operasyon sırasında muhtemelen bu iki cephe açılarak terör örgütünün kaçış yolları kontrol altına alınacak.

Azez batısında bulunan üslerimize son 2 yılda çok sayıda roket ve füze saldırısı gerçekleşti. Bu nedenle Maranez-Ayn Dagne-Malikiye hattı ilk hedeflerden biri olacak.

İkinci hedef ise Afrin güneyi. Burada bulunan Barad-Kimar-Basilhaya üslerimiz de terör örgütünün sıkça saldırı düzenlendiği noktalardan. PKK/YPG terör örgütü Akiba, Sorhane ve Teneb köylerine mevzilenerek saldırılar düzenliyor. Bu 3 köyün kontrol altına alınması sonrası üs bölgeleri kısmen de olsa saldırılardan korunacak.

Bir diğer önemli cephe ise Şahba bölgesi. Bu bölge El Bab batısında ve Afrin doğusunda stratejik öneme sahip. Burada terör örgütünün mevzilendiği noktalar Şahba Barajı,Tel Madik, Şaale ve Samuke köyleridir. Bu köyler temizlendiği vakit El Bab kenti de saldırılardan korunmuş olacak.

BÖLÜM 2: MENBİÇ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölgeyi terörden temizleme operasyonu kapsamında bir diğer hedefi olan Menbiç kenti, 2016 yılından beri YPG/PKK terör örgütünün işgali altında.

Menbiç’in terör örgütü için değerli olmasının sebebi Fırat nehrine komşu olması ve Tişrin barajına sahip olması. Bu nedenle terör örgütü PKK/YPG, Menbiç’in savunması için yaklaşık 2 bin terörist hazırladı.

Menbiç şehrini iki ayrı cephede ele alacak olursak kuzeyde Sacur nehri ve batıda Arima hattı diyebiliriz.

SACUR NEHRİ

Sacur Nehri 2016 Fırat Kalkanı Harekatı ile kurtarılmış fakat ABD kuvvetlerinin engeli nedeniyle güneye inilememişti. Terör örgütü PKK/YPG Sacur nehrini insan ve uyuşturucu kaçakçılığı için kullanıyor. Hatta bu çay üzerinde bulunan Avn Dedet, Muhsinli, Arab Hasan, Cat, Hoşriya, Kirata ve Tuhar gibi köylerde çok sayıda intihar bombacısı terörist bulunuyor.

Sacur Nehri, Menbiç şehir merkezine 12 km uzaklıkta. Buradan başlatılacak bir operasyonda öncelikle nehir çevresi kurtarılarak teröristlerin Ayn el Arab’a ulaşımı engellenecek ardından Teşrin barajı kontrol altına alınacak.

Menbiç şehrinde 150 kadar da Esad unsuru bulunuyor.

ARİMA HATTI

İkinci cephe olan Arima hattı, Menbiç batısında yer alıyor. Bu bölgede terör örgütünün saldırıları oldukça fazla. Özelikle Yalışlı, Korhüyük, Dendenoğlu, Sayyade, Ulaşlı gibi köylerde SMO ile YPG/PKK’lı teröristler arasında sürekli çatışmalar yaşanıyor.

Arima hattını önemli kılan bir diğer nokta ise burada bulunan Rus üssü. Ruslar Arima’daki üste terör örgütüne ve Esad rejimine danışmanlık hizmetleri veriyor.

Geçtiğimiz sene bu bölgedeki askeri üssümüze teröristlerce tünel kazılmış ve tünel bombası infilak ederek üssümüz ağır hasar görmüştü. Bu nedenle Menbiç batı kırsalı hem terör örgütü hem de Rus kuvvetleri için ciddi öneme sahip.

Buraya düzenlenen operasyonla Tel Turin-Arima-Zunkul-Camus köyleri temizlenerek teröristlerin Halep-Lazkiye ikmal hattı kesilmiş olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

Fırat’ın doğusunda yeni alev: Aşiretler

Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Deyrezzor kenti tamamen Arap nüfusludur. Bu şehirde 30’dan fazla aşiret ve 200 kadar aile bulunuyor. Şehrin yönetimi Fırat nehrinin ayırdığı sınırlarla belirlenmiştir. Nehrin doğusu PKK terör örgütünde, batısı ise Esad rejimi ve müttefiklerinin kontrolündedir. Terör örgütü PKK, Deyrezzor şehrini askeri bakımdan kontrol etmek için Deyrezzor Askeri Meclisini kurdu. Bu meclisin başına da […]

SUUDİ ARABİSTAN’IN NEOM PROJESİ: GELECEĞE YÖNELİK BÜYÜK VİZYON

Suudi Arabistan, büyüleyici bir vizyonla ön plana çıkan NEOM Projesi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu heyecan verici proje, ülkenin kuzeybatısında gerçekleştirilen devasa bir kalkınma hamlesi olarak karşımıza çıkıyor. NEOM, sadece bir şehir inşa etmekten daha fazlasını hedefleyen bir yolculuğa atılmış durumda. Sürdürülebilirlik, inovasyon ve ekonomik büyüme temelleri üzerine inşa edilen bu proje, Suudi Arabistan’ın geleceğini […]