Almanya, NATO müttefiki Türkiye’ye tank motoru neden satmıyor?
NATO üyesi Türkiye, ana muharebe tankı Altay’ın geliştirilmesine devam ediyor. Ancak bu projeyle ilgili kritik bir sorun, MBT’nin motorudur. Türkiye “Batu” gibi kendi tank motorlarını geliştirse de Altay’ın ilk motoru yurt dışından ithal edilecek.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’e göre, Güney Kore ile tank motorunun satın alınması konusunda bir anlaşmaya varılırken, NATO müttefikleri ambargo uygulamaya devam ediyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye’yi ziyaret etti. Bu ziyarette, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı işbirliği ve ortak tavırdan söz etti, ancak yine de Almanya’nın Türkiye’ye yönelik tank motorlarına yönelik ambargosunun kaldırılmayacağının sinyalini verdi.
Türkiye, NATO’nun güney ve doğu kanadını savunmada kilit bir ortaktır. Önceki yıllarda Türk askeri sanayisi, ana muharebe tank motorları, karadan havaya füzeler, silahlı insansız hava araçlarının bazı yedek parçaları vb. çeşitli silah türleri üzerindeki ambargolardan muzdaripti. Dayanışmayı ve Avrupa’yı ve NATO’yu olası saldırılara karşı korumaya hazırlığı artırmak tehditler, artan silah ticareti transferleri, sınırlamaların kaldırılması ve temelsiz ambargolar kritik rol oynayacaktır.
Almanya, Avrupa’da güçlü bir NATO müttefiki olarak ittifakta üzerine düşeni yapmalıdır. Ambargoları sona erdirmek ve Türkiye’ye tank motorları sağlamak, bir NATO ortağı için kritik destek olacaktır. Almanya’dan tank motoru satın alan Türkiye, iki temel NATO ortağı Almanya ve Türkiye arasındaki savunma işbirliğini güçlendirecek.