Milli Muharip Uçak TF-X’in sensörleri
Türk savunma sanayiinin gelmiş olduğu noktadaki en kritik projesi şüphesiz Milli Muharip Uçak (MMU).
Milli Muharip Uçak sahip olacağı üstün sensör ve aviyonikleri, kullanacağı gelişmiş silah sistemler, radar kesit alanı ve aerodinamik özellikleri tam anlamı ile bir 5. nesil savaş uçağı olacak. Bu yazıda ise MMU’da kullanılacak olası sensörlere değineceğiz. (Bkz; Gökdoğan füzesinin testi ekim ayında)
Elektro-optik hedefleme sistemi (EOTS)
Elektro-optik hedefleme sistemi IRST ile FLIR sistemlerinin füzyonu ile ortaya çıkan gelişmiş bir sensördür. Uçağın durumsal farkındalığının artırılmasını sağlayan bu sensör sayesinde lazer ve GPS güdüme sahip olan füzeler çok daha hassas saldırı gerçekleştirebilecektir. (Bkz; Milli Savaş Uçağını ASELSAN Donatacak)
Sentetik Açıklıklı Radar (SAR)
Sentetik Açıklıklı Radarların en önemli özelliği kötü hava şartlarından etkilenmeden görev yapabilmesidir. Sentetik Açıklıklı Radar ile Milli Muharip Uçak, kötü hava şartlarından etkilenmeden, hassas bir şekilde hareketli hedefleri tespit edebilecektir.
Kaska monteli nişangah sistemi
HUD ekranında bulunan verilerin pilotun taktığı kaska yansıtılmaktadır. Pilotun taktığı kask aynı zamanda uçaktaki diğer kamera vb. sistemlerle ve silahlarla da entegre çalışmaktadır. Bu sayede pilot kafasını nereye çevirirse orayı görmekte ve gördüğü noktadaki bir uçağa kilitlenip füze ateşleyebilmektedir.
Kaska monteli nişangah sistemi pilotların işi biraz daha kolaylaşmaklar birlikte, it dalaşı vb. senaryolar farklı bir boyuta taşınmasına neden olmaktadır.
Kızılötesi Arama ve Takip Sensörü (IRST)
Infrared Search and Track (IRST), Milli Muharip Uçak’ta kullanılacak olan AESA radara alternatif olarak düşünebileceğimiz, pasif bir kızılötesi sensördür. Herhangi bir şekilde kızılötesi ışın vb. yaymaz. Pasif olarak çalışır ve özellikle radar kesit alanı düşük olan 5. nesil ve üstü savaş uçaklarının tespiti için önemli bir role sahiptir.
AESA Radar
Bütünleşik RF Sistemi (BÜRFİS), Milli Muharip Uçak’ta kullanılacak olan en kritik sistemlerin başında geliyor. F-16 ve Bayraktar Akıncı gibi sistemler için de AESA Radar üreten ASELSAN, BÜRFİS radarı ile çok önemli kazanımlar elde edecek.
Ayrıca Milli Muharip Uçak için geliştirilen bu sensörlerin bazılarını (daha basit versiyonlarını) Hürjet ve Muharip İnsansız Uçak Sistemi başta olmak üzere çeşitli savunma ve havacılık ürünlerinde de görebiliriz.
Yazar: Hasan