NASA, Mars’ta bulunan uzay araçlarıyla 2-16 Ekim tarihleri arasında iletişim kuramayacak

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA salı günü yaptığı açıklamada Persevrance gezginiden Mars Keşif Orbiterine kadar NASA’nın Mars misyonlarını yürüten uzay araçlarıyla, Ekim ayı başlarından itibaren iki hafta süreyle bağlantı kuramayacaklarını açıkladı.

Yapılan açıklamada, her iki yılda bir meydana gelen Mars Güneş kavuşumu sırasında, Dünya ve Mars birbirini göremediği için mühendislerin Mars’taki uzay aracıyla iletişim kurmaya ara verecekleri belirtildi. “Şayet Mars’taki araçlarla iletişim kurmaya çalışılırsa Güneş koronasından uzaya saçılan sıcak, iyonize gazlar radyo sinyallerini etkileyebilir” denildi.

Her 26 ayda bir, Dünya ile Mars’ın arasına Güneş giriyor ve buna “Mars Solar Conjunction” yani “Mars Güneş Kavuşumu” deniyor. Güneş Mars’a giden ve Mars’tan gönderilen sinyalleri engelliyor. Bu süre zarfında ne Mars’tan Dünya, ne de Dünya’dan Mars görülebiliyor. Mars Güneş Kavuşumu 2-16 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek.

NASA, şu an aktif olarak yürütülen görevlerin çoğu için 2 Ekim’den başlayarak 16 Ekim’e kadar komut gönderilmesini duraklatacak. Hali hazırda Mars’ın yüzeyinde, Perseverance rover, Ingenuity helikopteri, Curiosity rover ve InSight Lander bulunuyor. Maven uzay aracı, Odyssey orbiter ve Mars Reconnaissance Orbiter ise Mars’ın yörüngesinde dönüyor.

Mars güneş kavuşumu sırasında araçlar bir süre tatil yapacak dieybiliriz ama bu tam bir tembellik dönemi sayılmaz. Zira Perseverance, mikrofonları ile hava durumunu izlemeye, fotoğraf çekmeye ve sesleri almaya devam edecek. Ingenuity helikopteri yerinde kalacak, ancak Perseverance ile iletişimde kalacak.

Persevarance, iki haftalık tatilini geçireceği yeri ise belirledi. Park halindeki görüntüsünü HiRise uydu kamerası kaydetti.

Diğer görevlerin hepsine, iletişim hattı tamamen yeniden açılana kadar meşgul olmaları için sınırlı yapılacaklar listesi gönderildi. Güneş kavuşumu, Mars’tan her gün görüntü bekleyenler için ise can sıkıcı bir dönem. Çünkü bu 14 gün boyunca Mars’taki araçlar hiç görüntü yollamayacak.

Haber: İlhan Talha (@ilhantalha)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

KKTC Geçitkale Havaalanı SİHA üssü oluyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu, Geçitkale Havaalanı’yla ilgili kararını Resmi Gazete’de yayımladı. Karara göre havalimanı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na verilerek askeri üs haline getirilecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu, Geçitkale Havaalanı’nın tahsisi ve kullanım hakkının Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına verilmesine ilişkin Türkiye ile protokol imzalamak üzere Bayındırlık ve Ulaştırma […]

Türkiye’nin helikopterlerine uydu haberleşme yeteneği geliyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile şirketin iştiraklerinden CTech, döner kanat platformlar için uçuş esnasında uydu üzerinden yer kontrol birimiyle haberleşme imkanı sağlayacak yeni bir sistem geliştiriyor. Az sayıda ülke ve şirketin sahip olduğu yetenekle arama kurtarma faaliyetleri, VIP ulaşım, ambulans ve acil yardım, doğal afetlerde kesintisiz iletişim, dünyanın herhangi bir yerinden görüntü, veri aktarımı […]