Japonya Ay’da gıda üretecek

Japon basınında yer alan habere göre Japonya hükümeti, gelecekteki Ay görevleri için gıda üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyor.

2030’ların sonlarında Ay yüzeyinde uzun süreli kalışlara başlama hedefinde olan Japonya, Dünya dışında gıda yetiştirmek ve tedarik etmek ve bu alanda teknolojinin gelişimini teşvik etmek için hükümet öncülüğünde bir proje başlatıyor.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı, 2030’ların ilk yarısında ayda bir üs kurmayı ve 2035 ile 2040 yılları arasında dört kişinin Ay’da yaklaşık 500 gün geçirmesini planlıyor. Japonya, o zamana kadar gıda tedarik sorununu çözmeyi hedefliyor.

Hükümet, Ay üssündeki organik atıkların hammadde olarak kullanımını en üst düzeye çıkaracak ve son derece besleyici gıdaları verimli bir şekilde üretecek bir sistem öngörüyor. Bu teknolojinin, Japonya’nın da desteklediği 2024 yılında NASA tarafından başlatılacak olan ve Ay’a 18 astronot göndermeyi kapsayan Artemis görevine yardımcı olmasını ve böylece Japonya’nın gıda kaynaklarındaki uluslararası itibarını artırması bekleniyor.

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı proje geliştirme için yaklaşık 2,8 milyon dolar fon ayrıldığını açıkladı.

Şu anda, uzay araştırmalarında görevli astronotların tükettiği gıdalar Dünya’dan götürülüyor ve işleniyor. Bu şekilde, bir kişinin gıda gereksinimini karşılamanın maliyeti kilogram başına yaklaşık 900.000 $ olacağı tahmin ediliyor.

Gelecekte insanların Ay’da uzun yıllar kalacakları hesap edildiğinde gıda nakliye maliyetlerinin çok yüksek olması, gıda ürünlerinin yerinde yani Ay’da üretilmesi zorunlu hale geliyor.

Bundan yola çıkan Japonya, organik atıklar da dahil olmak üzere Ay’da kurulacak bir üste, atıkları kullanarak tüm besin maddelerini sürdürülebilir bir şekilde üretmeyi ve gıda tedarik sistemi oluşturmayı amaçlıyor.

Proje kapsamında, laboratuvar ortamında et üretiminin yanında, soya fasülyesi ve pirinç gibi besleyiciliği yüksek tarım ürünlerinin de Ay’da yetiştirilebilmesini mümkün kılacak bir sistem ortaya çıkartılacak.

Haber: İlhan Talha (@ilhantalha)
Kaynak: The Mainichi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

UZAY MADENCİLİĞİ: SONSUZ KAYNAK POTANSİYELİ

Güneş Sistemi’nin sınırları ötesinde, insanoğlu bir adım daha atıyor ve yeni bir keşif alanına yöneliyor: uzay madenciliği. Bu yeni alan, gök cisimlerinden değerli mineraller, metaller ve diğer kaynaklar elde etmek için insanlığın uzaya açılan kapısı olabilir. Uzayın sonsuz kaynak potansiyeli, enerji üretimi, kaynaklara erişim ve derin uzay keşiflerinin sürdürülebilirliği gibi birçok yeni olanak sunuyor. Geçmişten […]

TORYUM: GELECEĞİN ENERJİ HAZİNESİ VE TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ

Toryum Nedir ve Ne İşe Yarar? Toryum, ileri teknolojiler ve geleceğin enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olan bir elementtir. Kimyasal olarak radyoaktif bir metal olan toryum, doğada uranyumla birlikte bulunur ve nükleer enerji üretiminde önemli bir rol oynar. Ancak, toryumun kullanımı yalnızca nükleer enerjiyle sınırlı değildir. Yüksek termal iletkenlik, yüksek erime noktası ve […]