NASA’nın InSight uzay aracı Mars’ta 1,5 saat süren 4,2 büyüklüğünde deprem kaydetti

NASA’nın InSight uzay aracı Mars’ta 1,5 saat süren 4,2 büyüklüğünde deprem kaydetti

NASA’nın 2018 yılında Mars’a indirdiği InSight adlı uzay aracı 18 Eylül Cumartesi günü Kızıl Gezegende 1,5 saat süren 4,2 büyüklüğünde bir deprem kaydetti.

NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı’ndan (JPL) yapılan açıklamada bu depremin Mars’ta bugüne kadar kaydedilen en uzun deprem olduğu belirtildi.

NASA JPL’in yaptığı açıklamada;

“Görünüşe göre Mars, geçen hafta sonu heyecanla sallandı. 18 Eylül’de InSight uzay aracı, yaklaşık bir buçuk saat süren tahmini 4,2 büyüklüğünde bir sarsıntı tespit etti. Bu büyük marsquake, Kızıl Gezegende şimdiye kadar kaydedilen en uzun depremdir. Aynı zamanda bu sarsıntı, InSight’ın son bir ay içinde tespit ettiği üçüncü büyük deprem. 25 Ağustos’ta, sismometre 4.2 ve 4.1 büyüklüğünde iki deprem daha tespit etti.

Bilim adamları hala 18 Eylül depremini incelerken, 25 Ağustos depremlerinin ikisi de farklı türdeydi. 4.2 büyüklüğündeki depremde yavaş, düşük frekanslı titreşimler hakimken, 4.1 büyüklüğündeki depremde hızlı, yüksek frekanslı titreşimler vardı. Ancak ikisinin de ortak bir yanı vardı: Gün içinde, son derece hassas sismometre için en rüzgarlı ve en gürültülü zaman olduğu zaman meydana geldi. Bu depremlerden gelen sinyaller, Mars rüzgarının neden olduğu herhangi bir gürültünün üzerine çıkacak kadar büyüktü.” denildi.

InSight uzay aracı, Mars’ın yer kabuğunu, çekirdeğini ve sismik hareketlerini incelemek üzere tasarlanmış bir uzay aracıdır. Lockheed Martin tarafından üretilen araç ve NASA’ya bağlı Jet Propulsion Laboratory tarafından işletilmektedir. 5 Mayıs 2018 tarihinde Mars’a gönderilen uzay aracı 26 Kasım 2018’de Kızıl Gezegen’e ulaşmıştı. InSight uzay aracı 1000 Mars gününü aşkın bir süredir görev yapıyor.

Haber: İlhan Talha (@ilhantalha)

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

UZAY MADENCİLİĞİ: SONSUZ KAYNAK POTANSİYELİ

Güneş Sistemi’nin sınırları ötesinde, insanoğlu bir adım daha atıyor ve yeni bir keşif alanına yöneliyor: uzay madenciliği. Bu yeni alan, gök cisimlerinden değerli mineraller, metaller ve diğer kaynaklar elde etmek için insanlığın uzaya açılan kapısı olabilir. Uzayın sonsuz kaynak potansiyeli, enerji üretimi, kaynaklara erişim ve derin uzay keşiflerinin sürdürülebilirliği gibi birçok yeni olanak sunuyor. Geçmişten […]

TORYUM: GELECEĞİN ENERJİ HAZİNESİ VE TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ

Toryum Nedir ve Ne İşe Yarar? Toryum, ileri teknolojiler ve geleceğin enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olan bir elementtir. Kimyasal olarak radyoaktif bir metal olan toryum, doğada uranyumla birlikte bulunur ve nükleer enerji üretiminde önemli bir rol oynar. Ancak, toryumun kullanımı yalnızca nükleer enerjiyle sınırlı değildir. Yüksek termal iletkenlik, yüksek erime noktası ve […]