Amerikan Medyası: “Türkiye Doğu Avrupa ve Ortadoğu’daki en güçlü ordulardan birine sahip.”

Daha önce the Diplomat, Foreign Policy, War is Boring ve the Daily Beast gibi dergilerde çalışan Kyle Mizokami, ABD merkezli the National Interest dergisi için Türk ordusunun potansiyeli ve elinde bulunan silahlarla ilgi bir yazı kaleme aldı.

Kyle Mizokami’nin “Türkiye’nin en güçlü 5 silahı kara, deniz ve hava sahalarını koruyor” başlıklı yazısından öne çıkanlar:

Türkiye Doğu Avrupa ve Ortadoğu’daki en güçlü ordulardan birine sahip.

Türk ordusu soğuk savaş döneminde küçülmeye gitse de hala bölgesinin en güçlülerinden.

İki kıtanın birleştiği noktada bulunan Türkiye, Asya ve Avrupa’daki en güçlü ordulardan birine sahip. Güçlü hava, deniz ve kara kuvvetlerinden oluşan Türk ordusu, direkt olarak Genelkurmay Başkanlığına bağlı bir özel kuvvetler birliğine de sahip. Türkler soğuk savaş döneminde Trakya ve Boğazların güvenliğini sağlamak için Romanya, Bulgaristan ve Sovyetlere karşı ülkenin batısında bir askeri savunma hattı kurdu.

Sovyetlerin dağılmasının ardından Türk ordusu tümüyle mekanize edilmeye başlarken personel sayısını 370,000’den 260,000’e düşürdü. Yaklaşık 300 F-16’ya sahip olan Türk hava kuvvetleri bölgesinin en güçlülerinden. Çok sayıda denizaltı ve deniz piyadesi tugayı bulunan deniz kuvvetleri ise Akdeniz’in en büyüklerinden.

Türkiye, yakın tarihe kadar neredeyse tümüyle yabancı menşeili olan askeri envanterini yerlileştirme başladı. Ülke, kendi tank, roket ve füzelerini geliştirirken yabancı savunma firmalarıyla da iyi ilişkiler kuruyor. F-35 programında Türk savunma sanayii şirketleri de yer almıştı. ABD ile yaşanan anlaşmazlığın ardından ülke şimdi kendi muharip savaş jetini geliştiriyor. Gelin şimdi bu ön bilgilerin ışığında Türk ordusunun sahip olduğu en iyi beş silahı inceleyelim.

SOM-J Seyir Füzesi

SOM, Türkiye’nin de dahil olduğu F-35 programı kapsamında,  Türk Savunma Sanayii şirketi Aselsan ve Lockheed Martin işbirliğiyle geliştirildi. Türkiye’nin ilk seyir füzesi olan SOM, kara ve deniz hedeflerini imha etmek üzere tasarlandı. Birçok versiyonu olan füzenin en göze çarpanı SOM-J versiyonu. SOM-J, F-35 refüjlerine monta edilip düşman radarına yakalanmamak için tasarlanmıştı. Füze, birçok başka savaş jetinin kullanımına, özellikle de F-16’lara uygun olarak geliştirildi.

Lockheed Martin SOM-J’yi çok iyi korunan deniz ve kara hedeflerini imha edebilecek kapasitede bir füze olarak tanımladı. Füzenin etkinlik alanları karadan havaya füzeler, hava saldırıları, stratejik tesisler, komuta ve kontrol merkezleri ve deniz unsurlarını içeriyor. Birçok seyir füzesi gibi SOM-J de turbojet motorlu ve ses hızına yakın uçuyor. Füzenin menzili 249.45 km ve güçlü patlayıcılı savaş başlığı ile yüksek korunaklı hedefleri imha edebiliyor.

Leopard 2 Tank

Türkiye’nin ilk ana muharebe tankı olan Leopard 2 Alman menşeilidir. Tank 1970’lerde geliştirilmiş olup Amerikan Abram tankıyla aynı zamanda üretilmiştir. Leopard 2, kompozit bir zırhı, 120 milimetrelik namlusu ve 1,500 beygirlik dizel motoruyla öne çıkıyor. Tank, Batı Almanya tarafından Varşova Paktı ve Sovyetler Birliği’ne karşı tasarlandı ve o dönem kullandığı 2100 Leopard Almanlara büyük bir tank üstünlüğü kazandırdı.

Soğuk savaşın ardından Almanya birleşince tanklar satılmaya başlandı. Türkiye Leopard 2’leri satın alan ülkeler arasındaydı. Almanya, Singapur ve İsveç’le beraber, Türkiye de yüzlerce Leopard tankını kullanmaya devam ediyor.

F-16 Savaşan Şahinler

Turk Hava Kuvvetleri, ABD dışında en çok F-16’ya sahip olan ülkelerden. Ordunun 270 civarında F-16’sı bulunuyor ve bu uçakları muharebe görevlendirmelerine göre 158 F-16Cs olarak ayırıyor. Uçaklardan 87 tanesi ise eğitim maksatlı kullanılıyor. Türkiye’nin F-16 Block 30, 40, and 50 tipi uçakları var. Savaş jetlerinde AIM-9X Sidewinder ve AIM-120 AMRAAM tipi havadan havaya füzeler, Maverick havadan karaya füzeler ve GBU-12 Paveway II lazer güdümlü bombalar kullanılıyor.

Türkiye F-16’ları sadece kullanmıyor aynı zamanda da savaşan şahinleri üretebilen sayılı ülkeler arasında yer alıyor. Ülke, kazandığı bu tecrübeyle şimdi milli muharip jeti olan T-FX’i geliştirmeye başladı. Uçağın maketi 2019 Paris Havacılık Fuarında sergilendi. Türkiye aslında F-16’ları yeni F-35A’larla değiştirmeyi planlıyordu fakat şimdi T-FX hazır olana kadar modernizasyonunu kendi yaptığı F-16’larla idare etmek zorunda

209/214 Sınıfı Denizaltılar

14 adet Type 209 denizaltısı bulunan Türkiye, Akdeniz’deki en geniş filolardan birine sahip. Type 209’lar Amerikan Mark 37 torpidolarını kullanıyor ve sualtında 22 deniz mili hızına ulaşabiliyor. Reis sınıfı Type 214’ler filoya eklenerek eski denizaltıların yerini alacak. Denizaltılar Alman ruhsatıyla Gölcük tersanesinde üretilecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: HAKİM, Ege’den Hazar’a kadar uzanacak

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye ile Azerbaycan tarafından müşterek olarak yürütülen HAKİM Projesi ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyeti içerisinde yer alarak Azerbaycan’ı ziyaret eden Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Poliqon’a açıklamalarda bulunan Başkan Görgün, “HAKİM […]

Türkiye’nin yüksek hızlı hedef uçağı “SÜPER ŞİMŞEK” kanatlanmaya hazır

Türkiye’nin hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi ve ilgili personelin eğitimlerinde kullanılması amacıyla geliştirilen yüksek hızlı hedef uçak SÜPER ŞİMŞEK, ilk uçuşu için gün sayıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), SÜPER ŞİMŞEK’i Paris Airshow’da insansız hava aracı AKSUNGUR’un kanat altında ve bağımsız şekilde sergileyerek vitrine çıkardı. TUSAŞ Taktik İHA Ürün Başmühendisi Özgür Sayın, AA muhabirine, ŞİMŞEK […]