Uluslararası Uzay İstasyonu’nda modül kazası

Rusya’nın Nauka laboratuvar modülü Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) bağlandıktan kısa süre sonra yanlışlıkla ateşlenip istasyonu konumundan çıkarttı.

Rusya’nın “bilim” anlamına gelen ‘Nauka’ modülü, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi ve istasyona başarılı bir şekilde bağlandı.

Ancak daha sonra bir kaza sonucu korkutucu anlar yaşandı.

İstasyonun en ağır modülü Nauka, bağlantıdan birkaç saat sonra yanlışlıkla roketlerini ateşledi ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nu yerinden oynattı.

ISS’deki personel, Nauka’nın etkisini önlemek için  istasyonun Rus segmentinde iticileri ateşledi.

NASA, sosyal medyadan modülün  beklenmedik bir şekilde, istasyonu 45 derece hareketsiz hale getirerek ateşleme başlattığını, kurtarma operasyonlarının başlatıldığını ve mürettebatın tehlikede olmadığını duyurdu.

Kozmonotların hayatını kolaylaştıracak

Geçen hafta bir Rus Proton roketi tarafından taşınan Kazakistan’daki Baykonur kozmodromundan fırlatılan Nauka modülü, Rusya’nın 11 yıl sonra  Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdiği ilk modül.

Modülün uzay istasyonu ile tam olarak entegre edilmesinin birkaç ay süreceği ve birkaç uzay yürüyüşü yapılması gerekeceği belirtiliyor.

Modül laboratuvar ekipmanlarını araştırmak ve depolamak için kullanılacak. Ayrıca Rus ISS sektöründeki kozmonotlar için daha fazla depolama alanı, yeni su ve oksijen rejenerasyon sistemleri ve iyileştirilmiş yaşam koşulları sağlayacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

UZAY MADENCİLİĞİ: SONSUZ KAYNAK POTANSİYELİ

Güneş Sistemi’nin sınırları ötesinde, insanoğlu bir adım daha atıyor ve yeni bir keşif alanına yöneliyor: uzay madenciliği. Bu yeni alan, gök cisimlerinden değerli mineraller, metaller ve diğer kaynaklar elde etmek için insanlığın uzaya açılan kapısı olabilir. Uzayın sonsuz kaynak potansiyeli, enerji üretimi, kaynaklara erişim ve derin uzay keşiflerinin sürdürülebilirliği gibi birçok yeni olanak sunuyor. Geçmişten […]

TORYUM: GELECEĞİN ENERJİ HAZİNESİ VE TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ

Toryum Nedir ve Ne İşe Yarar? Toryum, ileri teknolojiler ve geleceğin enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olan bir elementtir. Kimyasal olarak radyoaktif bir metal olan toryum, doğada uranyumla birlikte bulunur ve nükleer enerji üretiminde önemli bir rol oynar. Ancak, toryumun kullanımı yalnızca nükleer enerjiyle sınırlı değildir. Yüksek termal iletkenlik, yüksek erime noktası ve […]