Uluslararası Uzay İstasyonu’nda modül kazası

Rusya’nın Nauka laboratuvar modülü Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) bağlandıktan kısa süre sonra yanlışlıkla ateşlenip istasyonu konumundan çıkarttı.

Rusya’nın “bilim” anlamına gelen ‘Nauka’ modülü, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi ve istasyona başarılı bir şekilde bağlandı.

Ancak daha sonra bir kaza sonucu korkutucu anlar yaşandı.

İstasyonun en ağır modülü Nauka, bağlantıdan birkaç saat sonra yanlışlıkla roketlerini ateşledi ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nu yerinden oynattı.

ISS’deki personel, Nauka’nın etkisini önlemek için  istasyonun Rus segmentinde iticileri ateşledi.

NASA, sosyal medyadan modülün  beklenmedik bir şekilde, istasyonu 45 derece hareketsiz hale getirerek ateşleme başlattığını, kurtarma operasyonlarının başlatıldığını ve mürettebatın tehlikede olmadığını duyurdu.

Kozmonotların hayatını kolaylaştıracak

Geçen hafta bir Rus Proton roketi tarafından taşınan Kazakistan’daki Baykonur kozmodromundan fırlatılan Nauka modülü, Rusya’nın 11 yıl sonra  Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderdiği ilk modül.

Modülün uzay istasyonu ile tam olarak entegre edilmesinin birkaç ay süreceği ve birkaç uzay yürüyüşü yapılması gerekeceği belirtiliyor.

Modül laboratuvar ekipmanlarını araştırmak ve depolamak için kullanılacak. Ayrıca Rus ISS sektöründeki kozmonotlar için daha fazla depolama alanı, yeni su ve oksijen rejenerasyon sistemleri ve iyileştirilmiş yaşam koşulları sağlayacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

KKTC Geçitkale Havaalanı SİHA üssü oluyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu, Geçitkale Havaalanı’yla ilgili kararını Resmi Gazete’de yayımladı. Karara göre havalimanı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na verilerek askeri üs haline getirilecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu, Geçitkale Havaalanı’nın tahsisi ve kullanım hakkının Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına verilmesine ilişkin Türkiye ile protokol imzalamak üzere Bayındırlık ve Ulaştırma […]

Türkiye’nin helikopterlerine uydu haberleşme yeteneği geliyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile şirketin iştiraklerinden CTech, döner kanat platformlar için uçuş esnasında uydu üzerinden yer kontrol birimiyle haberleşme imkanı sağlayacak yeni bir sistem geliştiriyor. Az sayıda ülke ve şirketin sahip olduğu yetenekle arama kurtarma faaliyetleri, VIP ulaşım, ambulans ve acil yardım, doğal afetlerde kesintisiz iletişim, dünyanın herhangi bir yerinden görüntü, veri aktarımı […]