Tunus’ta meşru hükümete darbe

Tunus, son günlerde ekonomi ve artan Kovid-19 vaka sayısı nedeniyle yaşanan hükümet karşıtı gösteriler sonrası bu kez de meşru hükümete darbe ile adeta sarsıldı.

Arap Baharı’nın fitilinin ateşlendiği ülke olan Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kais Said, Nahda Hareketi’ne bağlı Başbakan Meşişi’yi görevden uzaklaştırıp parlamentoyu askıya alarak darbeye imza attı.

25 Temmuz’un akşam saatlerinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Said, Başbakan Meşişi’nin görevden uzaklaştırıldığını, parlamentonun askıya alındığını ve tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırıldığını duyurdu. Said, yeni bir Başbakan atayacağını da açıkladı.

Ülkede ve bölgede büyük yankı uyandıran gelişme sonrası Tunus Meclis Başkanı Gannuşi, kameralar karşısına geçti. Gannuşi, Said tarafından alınan bu kararların “devrime ve anayasaya yönelik darbe” olduğunu ve Tunus halkının devrimi savunacağını ifade etti.

Gannuşi’nin bu açıklamalarına rağmen günlerdir sokaklarda hükümet karşıtı protestolarda bulunan göstericiler, darbeyi sevinçle karşıladı. Ancak sabah saatlerinde darbe karşıtları da sokağa çıktı ve hem parlamento binası önünde hem  de Nahda Hareketi ofisleri önünde darbe ve Kays Said karşıtı sloganlar attı.

Darbeyi destekleyen göstericiler, Nahda Hareketi ofislerini adeta yerle bir etti ve ateşe verdi. Meclis Başkanı Gannuşi ise buna rağmen darbe karşıtlarına “barışçıl mücadele” çağrısında bulundu ve darbe karşıtları, barışçıl gösterilere imza attı.

Her darbede olduğu gibi askerler de sokağa indi. Tunus televizyonlarından milli marş eşliğinde Tunus ordusunu öven yayınlar yapıldı. Tunus ordusu, önemli binaların etrafını sardı ve ana caddelere indi. Darbe destekçileri, askeri araçlara sevgi gösterilerinde bulundu.

Gecenin ilerleyen saatlerinde bir açıklama daha yapan Tunus Cumhurbaşkanlığı, parlamentonun 30 günlüğüne askıya alındığını belirtti. Öte yandan Tunus halkını “dikkatli olmaya” çağırdı.

Darbeye değinen eski Tunus Cumhurbaşkanı Minsuf Merzuki, “Kendimizi kandırmayalım, bugün olanlar bir darbe, bu darbeyi bir vatandaş, hukukçu ve eski Cumhurbaşkanı olarak şiddetle kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Merzuki ayrıca bu darbenin Arap Baharı’nın sonu anlamına geldiğine ve Arap Baharı’nın kazanımlarını tersine çevirmek için bölgesel bir plan olduğunu da vurguladı.

Öte yandan darbeciler, medyayı da hedef aldı. Sabah saatlerinde El-Cezire’nin Tunus ofisi, güvenlik güçleri tarafından basıldı, gazeteciler dışarı çıkarıldı ve ofisin anahtarlarına el konuldu.

Tunus’ta hem darbe karşıtlarının hem de darbe destekçilerinin gösterileri devam ederken meşru hükümete darbe yapan Tunus Cumhurbaşkanı Said, bir açıklamada daha bulundu.

Said, 27 Ağustos tarihine kadar akşam 7’den sabah 6’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirtti ve “bir damla bile kanın akmasını istemiyoruz” dedi. Ayrıca kararlarının darbe değil, anayasanın uygulanması olduğunu savundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

Fırat’ın doğusunda yeni alev: Aşiretler

Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Deyrezzor kenti tamamen Arap nüfusludur. Bu şehirde 30’dan fazla aşiret ve 200 kadar aile bulunuyor. Şehrin yönetimi Fırat nehrinin ayırdığı sınırlarla belirlenmiştir. Nehrin doğusu PKK terör örgütünde, batısı ise Esad rejimi ve müttefiklerinin kontrolündedir. Terör örgütü PKK, Deyrezzor şehrini askeri bakımdan kontrol etmek için Deyrezzor Askeri Meclisini kurdu. Bu meclisin başına da […]

SUUDİ ARABİSTAN’IN NEOM PROJESİ: GELECEĞE YÖNELİK BÜYÜK VİZYON

Suudi Arabistan, büyüleyici bir vizyonla ön plana çıkan NEOM Projesi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu heyecan verici proje, ülkenin kuzeybatısında gerçekleştirilen devasa bir kalkınma hamlesi olarak karşımıza çıkıyor. NEOM, sadece bir şehir inşa etmekten daha fazlasını hedefleyen bir yolculuğa atılmış durumda. Sürdürülebilirlik, inovasyon ve ekonomik büyüme temelleri üzerine inşa edilen bu proje, Suudi Arabistan’ın geleceğini […]