Türk Savunma Sanayisi’nin Yükselişiyle dışa bağımlılık %59 azaldı

Türkiye’nin silah ihracatı, savunma sanayi alanında yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistemlerinin sayısının artmasıyla 2016-2020 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde, 2011-2015’e göre yüzde 30 artarken, ithalatı yüzde 59 azaldı.

Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği savunma sanayiindeki hızlı yükselişi bu kez de Stockholm Uluslararası Enstitüsü’nün yayınladığı raporda ele alındı. Raporda Türkiye’nin savunma sanayii ihracatındaki başarısı konu alındı.

Türkiye’nin silah ihracatı, savunma sanayi alanında yerli ve milli imkanlarla geliştirilen sistemlerinin sayısının artmasıyla 2016-2020 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde, 2011-2015’e göre yüzde 30 artarken, ithalatı yüzde 59 azaldı.

Türkiye savunma sanayi alanında, 2015-2019 döneminde en çok ihracat yapan 14’üncü ülkeyken, 2016-2020 döneminde 13’üncülüğe yükseldi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) 2016-2020 dönemine ait ‘uluslararası silah satışlarına ait bilgilerin’ yer aldığı bir rapor yayınlandı.

Raporda Türkiye’nin savunma sanayi alanında, 2015-2019 döneminde en çok ihracat yapan 14’üncü ülkeyken, 2016-2020 döneminde 13’üncülüğe yükselmesine dikkat çekildi. İthalatta ise aynı periyotlarda 15’inci sıradan 20’inci sıraya indiği gözler önüne serildi.

 

ABD’den yapılan savunma sanayi ithalatı aşağı yönlü eğilim gösteriyor

Savunma sanayi alanında ABD’den yapılan ithalattaki aşağı yönlü değişim dikkati çekti. Türkiye’nin ABD’den yaptığı savunma sanayi ürünleri ithalat 2016-2020 döneminde, 2011-2015’e göre yüzde 81 azaldı. Türkiye bu dönemde ABD’den ithalat yapan 3. ülke konumundan 19. ülke konumuna geldi.

Türk SİHA’ları dünya basınına yansıdı

Suriye ve Libya’nın ardından Karabağ savaşında da destan yazan ve Azerbaycan’ın zaferinde büyük rol oynayan Bayraktar TB2 SİHA’lar, 2020 yılında dünya basınına sıkça konu olarak Türk savunma sanayisi’nin başarısını gözler önüne serdi.

Türk Savunma Sanayi İhracatta Rekor Kırdı

Türkiye’den yılın ilk 4 ayında yaklaşık 1 milyar dolarlık savunma ve havacılık sanayi ürünü ihracatı yapıldı. Satışlarda ilk sırayı 386 milyon 100 bin dolarla ABD aldı. Türkiye’nin savunma sanayiindeki bu yükselişi dünyanın en prestijli savunma sanayi listelerinde yer aldı. Türkiye’den 7 şirket “Defence News Top 100” listesine girdi.

Listeye 2006 verileriyle 93’üncü sıradan giren, geçen yıl 52’nci sıraya kadar yükselen aselsan, bu yıl ilk 50’ye girme başarısı gösterdi. Başta savunma alanında olmak üzere Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığı ve gelişimi için faaliyet gösteren şirket, böylece dünyanın ilk 50 savunma sanayi firmasından biri olma hedefini de yakalamış oldu.

Türkiye’nin yerli ve milli hava platformlarını geliştirip üreten, Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Bombardier ve Leonardo gibi uluslararası üreticilerin önemli tedarikçilerinden biri olan TUSAŞ ise 2011 verileriyle ilk kez 83’üncü sıradan giriş yaptığı listede önemli bir gelişme gösterdi.

Listeye ilk kez geçen yıl giren Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden BMC, bu yıl da listede yer alarak kalıcılık adına önemli bir adım attı.

“Roket ve füze sistemlerinde lider kuruluş olma” vizyonuyla hareket eden ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile müttefik ülkelerin vurucu gücünü artıran ROKETSAN da listede yer almayı sürdürdü. Geçen yıl 89’uncu sıradaki ROKETSAN, bu yıl 91’inci basamakta yer aldı.

Listede aynı zamanda Askeri deniz araçların tasarımı, modernizasyonu ve inşasında görev alan STM  Savunma da yer alıyor

FNSS ve HAVELSAN 2020’de listeye ilk kez giriş yaparak listedeki şirket sayısını 7 ye yükseltti.

Elbette bu yükseliş dünya savunma sanayini domine eden bazı devletleri rahatsız edecekti. Türkiye’ye Patriot Hava Savunma Sistemi satmayan Amerika, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 Hava Savunma Sistemi almasını bahane ederek, ABD kongeresinde aldığı kararla Türk Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’i yaptırım listesine aldı.

İsmail Demir, ABD’nin bu yaptırım kararından sonra gerek içeriden gerek dışarıdan sürekli hedef haline getirilerek yıpratılmaya çalışılıyor.

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir Kimdir?

1960 yılında Elazığ’da doğdu. 1982 yılında İTÜ’den Uçak Mühendisi olarak mezun oldu. Uludağ ve İstanbul Teknik Üniversitelerinde birer yıl Araştırma görevliliği sonrasında 1985 yılında ABD’ye Yüksek Lisans ve Doktora öğrenimi için gitti.

Michigan Üniversitesi’nde Uygulamalı Mekanik, Purdue Üniversitesi’nde Uçak Mühendisliği dallarında Y. Lisans, Washington State Üniversitesinde Makina Mühendisliği alanında Doktora derecesi aldı.

1992’den 2003 yılına kadar Suudi Arabistan, ABD ve Kanada’da çeşitli üniversite ve araştırma kurumlarında öğretim üyesi ve araştırmacı olarak görev yaptı.

1997’de Uçak Elemanları ve Malzemesi dalında Doçentlik ünvanı aldı. 2003 yılı sonunda Eğitim Başkanı olarak THY Anonim Ortaklığında göreve başladı. 2005 yılında Teknik’ten sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, Mayıs 2006 yılında ayrı bir tüzel kişiliğe kavuşturulan THY Teknik A.Ş.’ ye Genel Müdür olarak atandı ve bunun yanı sıra Yönetim ve İcra Kurulu Başkan vekilliklerini ifa etti. 2013 yılında Profesörlük ünvanı aldı. Prof. Dr. İsmail Demir, Nisan 2014’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kendisine teklif edilen Savunma Sanayii Başkanlığı görevini kabul ederek Savunma Sanayii Başkanlığına atandı. Savunma Sanayi Başkanı olarak Türkiye’de birçok savunma sanaii projesinin tamamlanmasını ve yeni projelerin başlatılmasını sağladı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: HAKİM, Ege’den Hazar’a kadar uzanacak

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye ile Azerbaycan tarafından müşterek olarak yürütülen HAKİM Projesi ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyeti içerisinde yer alarak Azerbaycan’ı ziyaret eden Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Poliqon’a açıklamalarda bulunan Başkan Görgün, “HAKİM […]

Türkiye’nin yüksek hızlı hedef uçağı “SÜPER ŞİMŞEK” kanatlanmaya hazır

Türkiye’nin hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi ve ilgili personelin eğitimlerinde kullanılması amacıyla geliştirilen yüksek hızlı hedef uçak SÜPER ŞİMŞEK, ilk uçuşu için gün sayıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), SÜPER ŞİMŞEK’i Paris Airshow’da insansız hava aracı AKSUNGUR’un kanat altında ve bağımsız şekilde sergileyerek vitrine çıkardı. TUSAŞ Taktik İHA Ürün Başmühendisi Özgür Sayın, AA muhabirine, ŞİMŞEK […]