TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil “12 adet HÜRKUŞ-c ihraç edilecek”
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, 12 adet HÜRKUŞ-C’nin ihraç edileceğini duyurdu.
CNN Türk canlı yayınında gazeteci Hakan Çelik ve Nedim Şener’in sorularını yanıtlayan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, 12 adet Hafif Taarruz Uçağı HÜRKUŞ-C modelinin ihracata yakın olduğunu duyurdu.
Kotil konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Kontrat imzalanmadığı için söyleyemiyoruz ama 12 adet HÜRKUŞ ihraç edilecek” ifadelerini kullandı.
GÖKSUNGUR PROJESİ
AKSUNGUR İHA’nın adını, saatte 180 kilometre hızla uçan “doğan” isimli kuştan aldığını söyleyen KOTİL, ”Bir de bunun GÖKSUNGUR’u var, o da 380 kilometre hızla uçuyor. Daha sonra da o gelecek inşallah. AKSUNGUR’u kendi imkanlarımızla geliştirdik ve 18 ayda ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Yıl sonuna kadar kuvvete teslim etmeyi planlıyoruz.” dedi.
AKSUNGUR projesi tamamlandıktan sonra GÖKSUNGUR projesine başlanabileceğini belirten TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “AKSUNGUR’un bir sonrası (GÖKSUNGUR) süpersonik olacak inşallah. Henüz takvimlenmiş bir şey yok ancak bizde bir çalışma bittiğine öbürü başlar. Bu sene bitene kadar AKSUNGUR ile uğraşırız, sonra GÖKSUNGUR gelir. GÖKSUNGUR, AKSUNGUR SİHA’dan atılabilecek süpersonik seyir hızına sahip bir İHA sistemi olacak.” dedi.
MİLLİ MUHARİP UÇAK (MMU) VURGUSU
ABD’nin F-35 kararına da değinen Dr. Temel Kotil, ”Son F-35 kararı, benim de şirketimin de yükünü arttırmıştır. Bizim dönüşümüz yok. F-35 benim gündemimde o kadar yok artık, benim gündemim Milli Muharip Uçak. Kesinlikle yapılmak zorunda. Zaten yapılmak zorundaydı, şimdi biraz daha ‘karelendi, küplendi’ önemi.” ifadelerini kullandı. Temel Kotil ayrıca, “Şuan TUSAŞ’ta 4 bin mühendisimiz var. Mühendis sayımızı 10 bine çıkarmamız gerekiyor. Bu projeleri bitirmek için bizim gençlere ihtiyacımız var. Sadece MMU için 6 bin mühendise ihtiyacımız var” diyerek savunma sanayiine ilgi duyan genç mühendislere bir müjde vermiş oldu.
HÜRKUŞ-C İHRAÇ EDİLECEK
TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Hafif Taarruz Uçağı HÜRKUŞ-C hakkında sevindiren haberler verdi. HÜRKUŞ-C’nin yakın zamanda ihracat başarısını yakalayacağını belirtti. Kotil, ”Kontrat imzalanmadığı için söyleyemiyoruz ama 12 adet HÜRKUŞ-c ihraç edilecek.” dedi.
ŞİMŞEK YÜKSEK HIZLI HEDEF UÇAK SİSTEMİ
Hava aracı fırlatma aralığını 6-8 dakika mertebesine indirerek tatbikatın eğitim ve atış periyodunun etkinlikle yapılmasına katkıda bulunan Şimşek Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi, gelecekteki hedef uçak ihtiyaçlarını da karşılamak üzere gelişen ve değişen kullanıcı ihtiyaçlarına kısa sürede cevap verebilecek şekilde geliştirilmeye devam ediyor.
Yerde veya deniz sathında bulunan hedeflere saldıran muharip uçak ve füzelerinin uçuş karakteristiklerine yakın özelliklere sahip hale gelen Şimşek; taşıdığı farklı faydalı yük konfigürasyonlarıyla ve 50-20,000 feet irtifa aralığında, değişik hızlarda uçuş yapabilmesine müsaade eden geniş uçuş zarfıyla çok farklı uçak ve güdümlü füzeye benzeyerek uçuş yapabiliyor. Bu özellikleriyle yerdeki sistemlere karşı etkin bir hava tehdit benzetimi sağlıyor.
Hava savunma birlik ve sistemlerinin eğitim ve test ihtiyaçlarını karşılamak üzere TUSAŞ’ın öz kaynaklarıyla AR-GE projesi olarak başlattığı Şimşek Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi, silahlı kuvvetlere hizmet sunmaya devam ediyor.
Temel Kotil Şimşek Hedef Uçağının aynı zamanda kamikaze uçak olduğunu belirterek şunları ekledi “Yılda 100 adet üretiyoruz ve üzerinde 5 kg patlayıcı var. Şimşek’i Aksungur’dan bırakıyoruz, 200 km’den hedefini vuruyor.”
Temel Kotil’in konuşmasından öne çıkan diğer başlıklar
“ANKA ve ATAK’ı beraber çalıştırıyoruz.ANKA yukarıdan lazerle işaretliyor, ATAK çıkıp hedefi vuruyor.”
“ATAK-2 11,5 ton olacak. 5 bin beygir motoru var. ATAK-2 helikopterinde Ukrayna motoru olacak. İhracat kısıtlaması olmayacak gibi görünüyor.”
“Son F-35 kararı, benim de şirketimin de sorumluluğunu arttırmıştır. Bizim dönüşümüz yok. F-35 benim gündemimde o kadar yok artık, benim gündemim Milli Muharip Uçak .Kesinlikle yapılmak zorunda. Zaten yapılmak zorundaydı, şimdi daha da önemli”