TUSAŞ EKLEMELİ İMALAT ALANINDA ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ YAPTI

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) havacılık başta olmak üzere yakın gelecekte birçok üretim gerektiren sektörde kullanılacak ve 3 boyutlu baskılamayı esas alan eklemeli imalat yatırımlarına devam ediyor. Bu kapsamda dünyanın önde gelen eklemeli imalat üreticilerinden “FIT AG” ile iş birliği anlaşmasına imza atan TUSAŞ eklemeli imalat üzerine ortak çalışmalar yürüterek havacılık ekosistemine katkı sağlayacak küresel ölçekli projeler geliştirmeyi hedefliyor.

Resim

Günümüzün hızla gelişen havacılık ve uzay teknolojileri bağlamında Ar-Ge çalışmalarına hızla devam eden TUSAŞ, geçtiğimiz aylarda ilk kez duyurduğu eklemeli imalatı esas alan üretim yöntemlerini geliştirmek için yeni iş birliklerine imza atıyor. FIT AG ve TUSAŞ arasında gerçekleşen iş birliği anlaşması ile havacılığı esas alan eklemeli imalat yöntemlerinin küresel ölçekte geliştirilmesi ve tasarım ve üretime ilişkin farklı ortak üretimlerin geliştirilmesi hedefleniyor. Bu sayede eklemeli imalat özelinde üretim yetkinliklerinin artırılması hedeflenen iş birliği ile karşılıklı bilgi transferinin de önü açılacak. Anlaşma ile ayrıca yurt dışından tedariki sağlanamayan, üretimi bitmiş veya bulunmasında zorluk çekilen, uzun temin sürelerine sahip parçalarda önemli bir stratejik üstünlük elde edilmiş olacak.

Resim

İşbirliği anlaşması ile birlikte FIT AG ve TUSAŞ eklemeli imalat tasarım, üretim ve seri imalat süreçleri konularında detaylı işbirliği konularını değerlendirecek ve yenilikçi platformların geliştirilmesinde ortak hareket edecek. Buna ek olarak ortak geliştirilecek olan süreç ile birlikte, teknoloji ve imalat prosesleri TUSAŞ projeleri kapsamında entegre edilerek yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili ürünlerin hızla hayata geçirilmesinin önü açılmış olacak. Maliyet ve kalite döngülerini önemli ölçüde etkileyebilecek bir dönüşüm olarak nitelendirilen eklemeli imalat yöntemi ile üretimde avantaj elde edilmesi planlanıyor. Bu kapsamda TUSAŞ öncelikle Milli Muharip Uçak, Uydu, İHA ve Hürjet projeleri hedef alacak sonrasında da diğer TUSAŞ havacılık platformlarına kalifiye parça üretim süreçlerini hayata geçirecek.

Resim

Hava araçlarının yapısal bileşenlerini 3D yazıcı kullanarak uygun toz ya da ince tellerin üst üste serilerek ısıl işleme maruz bırakılması ile 3 boyutlu parçalar üretilmesine imkân tanıyan Eklemeli İmalat yöntemi, geleneksel üretim yöntemleri ile üretimi mümkün olmayan çok eksenli ya da iç kanallı gibi karmaşık geometrilerdeki parçaların üretilmesini sağlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

İnsansız kara aracı Kapgan, ilk kez yurt dışında vitrine çıkıyor

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız kara aracı Kapgan, ilk kez yurt dışında tanıtılacak. IDEX Uluslararası Savunma Fuarı ve Konferansı, 20-24 Şubat tarihleri ​​arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de dünyanın dört bir yanından ülkelerin savunma sanayisi ve üst düzey resmi delegasyonlarının katılımıyla gerçekleştirilecek. HAVELSAN’ın bir süredir üzerinde çalıştığı insansız hava ve kara araçlarından oluşan […]

STM Reis Denizaltıları’nın son “Section 50″sini teslim etti

Türkiye’de ilk kez milli imkânlarla STM mühendisliği ve koordinasyonunda üretilen, denizaltı torpido kovanlarının yer aldığı baş kısmı “Section 50”nin, son teslimatı Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na gerçekleştirildi. Reis Sınıfı denizaltılar için üretilen son “Section 50” TCG SELMANREİS’e entegre edilecek. Dünyanın en aktif donanmalarından Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan Yeni […]