TÜBİTAK MAM yakıt pilli sistemleri geliştiriyor
TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Yerli ve milli teknoloji ile askeri/sivil elektronik cihazların şarj edilmesinde kullanılmak üzere sessiz, çevreci ve yüksek verimli hidrojenli yakıt pilli sistemleri geliştiriyor. Enstitü tarafından geliştirilen ürün enerji kaynaklı çevre kirliliğini azaltarak yaşam kalitesini artırıyor.
Elektrik enerjisi üretme yeteneğine sahip
Yakıt pilleri, kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar, rafineri ürünleri, amonyak, metanol gibi kimyasal ürünler, biyogaz ve atık materyaller gibi alternatif kaynaklardan bir yakıt dönüştürücü yardımıyla elde edilen hidrojenin veya doğrudan hidrojenin, oksijen ile elektrokimyasal reaksiyona girmesi sonucunda enerji üreten cihazlardır. Yakıt pilleri çevre ve gürültü kirliliğine neden olmamaları, hareketli parça içermemeleri ve fosil yakıtlardan daha yüksek dönüşüm elde edilebilmeleri gibi avantajlara sahiptir. Yakıt pili sistemleri yakıt pili türüne bağlı olarak yaklaşık % 40¬60 verime sahiptir, açığa çıkan ısının değerlendirildiği durumlarda ise toplam verim %80’e kadar artmaktadır. Yakıt pili, teorik olarak yakıt ve oksitleyici sağlandığı sürece elektrik enerjisi üretme yeteneğine sahiptir. Yakıt pilleri uzay araçlarında, taşıtlarda, deniz araçlarında, cep telefonu, dizüstü bilgisayar gibi taşınabilir araçlarda, evlerde, ofislerde, hastanelerde, otellerde, endüstriyel kuruluşlarda kullanılabilirler.
Hareket halindeki birimlerin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor
TÜBİTAK MAM’ın geliştirdiği yakıt pilli güç kaynağı hareket halindeki birimlerin elektrik enerjisi ihtiyacını uzun süreli ve kesintisiz olarak karşılamak üzere şarj destek ünitesi olarak tasarlandı ve prototip, askeri ve sivil çeşitli telsiz, telefon vb. cihazların şarj edilmesinde kullanılmak üzere geliştirildi. Endüstriyel tasarımıyla son kullanıcıya uygun şekilde üretildi. Sistem 50W’lık hava solumalı ve soğutmalı yakıt piline sahip.
Gücünüz Hidrojende! 🧑🔬
Yerli ve milli teknoloji ile askeri/sivil elektronik cihazların şarj edilmesinde kullanılmak üzere sessiz, çevreci ve yüksek verimli hidrojenli yakıt pilli sistemleri geliştiriyoruz.🔋
@TUBITAK_MAM pic.twitter.com/jL2KmwHMLL— TÜBİTAK (@Tubitak) April 5, 2021
TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü Yakıt Pili Grubu’nun çalışmalarına devam ettiği diğer türler:
- Polimer elektrolit membranli yakıt pili (PEMYP)
- Doğrudan sodyum borhidrürlü yakıt pili (DSBHYP)
- Doğrudan metanol yakıt pili (DMYP)
- Katı oksit yakıt pili (KOYP)
- Ergimiş karbonatlı yakıt pili (EKYP)