SSB Başkanı İsmail Demir açıkladı: AKINCI seri üretime geçiyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Ülke TV’de Gazeteci Mustafa Yıldız’ın sunduğu 5. Gün programına katıldı ve Savunma Sanayii ile ilgili soruları yanıtladı.

Türkiye kendi denizaltını tasarlayıp üretecek seviyede

İnsansız ve İnsanlı denizaltı denizaltı projelerimiz devam ettiğini hatırlatan İsmail Demir:

“Şu anda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Türkiye kendi denizaltını tasarlayıp üretecek seviyede. Zaten denizaltı konusunda Deniz Kuvvetlerimizin kabiliyetleri ortada. İnsansız sistemler konusunda her ortamda geleceğin muharebe ortamında çok önemli olacağını düşündüğümüz için çeşitli boyutlarda insansız hava, deniz, kara araçları çalışmalarımız devam ediyor.”

 Geleceğin savaş ve savunma konseptleri nasıl olacak bir öngörünüz var mı? Türkiye buna hazır mı? İnsansız savaş uçağı ne zaman göklerde uçar?

Bizim şimdi iki yönlü bir bakış açımız var. Birincisi şu anda adını duyduğunuz bazı projelerimiz bunlar konvansiyonel silahları ve ürünleri yapmak yönünde. Zırhlı araçlar, denizaltı, firkateyn, jet eğitim uçağı bunlar genelde birçok ülkenin yıllar önceden çok çeşitli modellerini çıkardığı modeller. Biz arkadan koşuyoruz burada. Onları yakalamak için çok hızlı gitmemiz lazım. Keşke bu tür sistemlere daha önce başlayabilseydik.

 CAATSA yaptırımlarının bu süreçte savunma sanayimize etkisi nasıl oldu?

CAATSA yaptırımlarını biz elimizin tersiyle itip devam ediyoruz. Belki farkındalığımızı artırması bakımından da bize işaret fişeği oldu diyebiliriz. O açıdan bunları bırakıp yolumuza devam edeceğiz. Geleceğin harekat ortamında sürekli düşünüp bununla ilgili hazırlıklar ve projeler yapıyoruz. Bazı ürünlerin çalışması devam ediyor bazı ürünlerin testleri devam ediyor. Çok sayıda görev icra eden otonom Karadeniz Hava Sistemleri’nin görev paylaşımı yapıp harekat ortamında belirli bir amacı gerçekleştirmek üzere devreye girdiği ortamlar söz konusu. Bunlara adım adım gitmek gerekiyor ve bunlar için kaynak gerekiyor. Dünya buraya doğru gidiyor. Bunları yapmazsanız geride kalırsınız. Yapay zeka sisteminin bir otonom sisteminin birbirleriyle haberleştiği yine harekat merkezine bilgi gönderdiği bazen kendi kararlarını belli ölçüde kendi verdikleri ortamı düşünmezseniz ve bugün başladık yarın oldu şeklinde olmayacak. Uzun bir yolculuk bu. Şu anda savunma sanayisinde belli yetkinliği olan ülkelere geleceğe yatırım yapma peşinde. Biz şu anda onların elindeki mevcut ürünlerin daha iyilerini yapmaya çalışırken bir taraftan da geleceğe bakmamız gerekiyor.

Siber Füzeleri S-400’ün yerini alır mı?

Hava savunmada her kademe önemli HİSAR-A’lar seri üretime başladı. HİSAR-O seri üretime geçti. SUNGUR adlı ara bir ürün de çıkardık. omuza atılan ve çeşitli kısa mesafe tehditleri bertaraf edebilecek. SİPER’e doğru adım adım gidiyoruz hatta SİPER’in de ötesine geçeceğiz. SİPER hava savunma sistemi için ideal bir nokta gibi düşünmemeliyiz çeşitli Drone’lar, İHAlar mevcut ve bunlara karşı çok yönlü bir Hava savunma sistemlerinin devrede olması gerekiyor. SİPER’e giden yolda ara ürünlerimizi de göreceksiniz SUNGUR ve HİSAR A+ da olduğu gibi. Özellikle günümüzde insansız hava araçlarının çeşitli zararları ve tehditleri oldu. Bunları durduracak her türlü teknolojide gelişimimiz sürecek. O açıdan biz hangi hava aracına karşı başarılı oluruz onun üzerinde duruyoruz.

Türkiye savunma ihracatını nasıl arttıracak?

ürünlerimizin sahada kullanılması ve başarılı olması büyük bir etki yapıyor. Muharebede kullanılan ürünlerimizin de başarısıyla birlikte önümüzdeki yıllarda önemli bir ihracat ivmelenmesi yaşayacağımızı görüyoruz. 2023 ve daha sonrası hedeflerimizde 10 milyar dolar bir ihracat söz konusu.

Akıncı seri üretime geçiyor

AKINCI’nın üçüncü prototipinin de uçuşa geçtiğini ve şu anda seri üretim için ilk uçağın banda koyulduğunu  ifade eden Demir, şunları ekledi:
“AKINCI’ya dünyada büyük ilgi var. Performansın görülmesi sonrası daha da artacak. Bayraktar TB2’nin ilk gün çıktığında gösterdiği performans ve üzerindeki sistemlerin durumuyla bugünkü durumu çok farklı. Her ürün böyle zaten. Bombalarımız öyle, roketlerimiz öyle. Kullandıkça, aldığınız derslerle, kullanımdan gelen bazı geri bildirimlerle sürekli iyileştiriyorsunuz ki Akıncı’da da bu olacak.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: HAKİM, Ege’den Hazar’a kadar uzanacak

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye ile Azerbaycan tarafından müşterek olarak yürütülen HAKİM Projesi ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyeti içerisinde yer alarak Azerbaycan’ı ziyaret eden Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Poliqon’a açıklamalarda bulunan Başkan Görgün, “HAKİM […]

Türkiye’nin yüksek hızlı hedef uçağı “SÜPER ŞİMŞEK” kanatlanmaya hazır

Türkiye’nin hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi ve ilgili personelin eğitimlerinde kullanılması amacıyla geliştirilen yüksek hızlı hedef uçak SÜPER ŞİMŞEK, ilk uçuşu için gün sayıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), SÜPER ŞİMŞEK’i Paris Airshow’da insansız hava aracı AKSUNGUR’un kanat altında ve bağımsız şekilde sergileyerek vitrine çıkardı. TUSAŞ Taktik İHA Ürün Başmühendisi Özgür Sayın, AA muhabirine, ŞİMŞEK […]