MİLGEM 5’in yerlilik oranı %70 üzerinde olacak

İstanbul Teknik Üniversitesinin içinde barındırdığı öğrenci kulüplerinden İTÜ Savunma Teknolojileri Kulübü (SAVTEK), “SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ GÜNLERİ 2021” (STG’21) adında bir etkinlik düzenliyor. Türk Savunma Sanayiinin önde gelen firmalarından ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığından (SSB) önemli isimler, etkinliğe konuşmacı olarak katılıyor.

STG’21 etkinliğine konuşmacı olarak katılanlar arasında SSB Deniz Araçları Daire Başkanı Alper Köse de yer aldı. Etkinliğe 24 Mart 2021 günü katılan Köse, MİLGEM Ada Sınıfı Korvetler hakkında bazı önemli bilgilendirmelerde bulundu. Köse, halihazırda Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilmiş olan ilk ve son MİLGEM Korvetlerindeki farklılıkları ve ilgili yerlileştirme çalışmalarını anlattı. İlk gemiden, yapımı hâlâ devam eden 5’inci gemiye kadar geçen süreçte yerlilik oranının nasıl değiştiğini anlatan Köse, MİLGEM 5’te (TCG İstanbul Fırkateyni) bu oranın %70 üzerine çıkacağından söz etti.

Türk Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan milli savaş gemileri: MİLGEM Ada Sınıfı Korvetler

SSB Deniz Araçları Daire Başkanı Alper Köse, konuşmasında, şu ana kadar Milgem Ada Sınıfı Korvet projesi kapsamında 4 geminin teslim edildiğini aktardı. MİLGEM 5’in inşasının halen sürdüğünü belirten Köse, her gemide daha da iyileştirilecek şekilde yerlileştirme çalışmalarının var olduğundan bahsetti.

MİLGEM Gemileri Arasındaki Farklar

Etkinliğin sunuculuğunu üstlenen İTÜ SAVTEK Yönetim Kurulu Başkanı Umut Kemal Ekinci, Alper Köse’ye MİLGEM projesiyle ilgili bazı sorular yöneltti. Ekinci, MİLGEM projesindeki ilk (TCG Heybeliada) ve son gemi (TCG Kınalıada) arasındaki 8 yıllık sürede, bahse konu gemilerde ne gibi değişiklikler yapıldığını ve yerlilik oranının nasıl değiştiğini sordu. Söz konusu soruya cevap veren Köse, teslim edilen ilk gemi ile  son gemi arasındaki değişikliklerden söz etti. Ayrıca MİLGEM 5 için de bazı önemli bilgiler verdi.

MİLGEM projesindeki ilk (TCG Heybeliada) ve son gemi (TCG Kınalıada) arasındaki farklardan söz eden Köse, ilk olarak Torpido Karşı Tedbir Sisteminden bahsetti. Bu kapsamda TCG Heybeliada’da İngilizlerden ithal edilen bir sistemin kullanıldığını belirten Köse, TCG TCG Kınalıada’da Torpido Karşı Tedbir Sistemi olarak ASELSAN tarafından geliştirilen HIZIR’ın kullanıldığını belirtti. Optik sensör olarak her iki gemide de yerli sistem kullanıldığını belirten Köse, ilk gemide ASELFLIR-300D sisteminin yer aldığını ve son gemide Denizgözü-AHTAPOT sistemine geçildiğini kaydetti.

MİLGEM Ada Sınıfı Korvet TCG-Heybeli Ada F-511

Gemilerde yer alan Dost ve Düşman Tanımlama (IFF) sisteminde yapılan iyileştirmelerin yanı sıra kullanılan mühimmatlardan da bahsedildi. Köse, TCG Heybeliada’da sadece Harpoon füzesi kullanıldığını belirtirken TCG Kınalıada’da Harpoon ile birlikte ATMACA gemisavar füzesinin de yer aldığını bildirdi. Bu kapsamda verilen cevap kapsamında, MİLGEM 5’te sadece ATMACA’nın yer alacağı kaydedildi.

“Kritik sistemler”

İlk gemide GENESİS Savaş Yönetim Sisteminin kullanıldığını aktaran SSB Deniz Araçları Daire Başkanı Alper Köse, TCG Kınalıada’da GENESİS ADVENT’in kullanıldığını söyledi. Aradaki farkla ilgili olarak,

“GENESİS, gemi için savaş yönetim sistemi. Geminin beyni. Yani bir tehdit algıladığı zaman önce havayı tarıyor, tehditleri algılıyor. Tehdit nerden geliyor, onu tespit ediyor ve silah sistemini yönlendiriyor. Bunu bir gemi için yapıyor. Bunu GENESİS yapıyor. Diyor ki, ‘Bende şu silahlar var. En uygunu şudur.’ diyor. Onu angaje ediyor ve hedefi vuruyor. Ama ADVENT’te, birkaç kere beraber görev yapıyorsunuz. Bütün gemiler tek bir yönetim sistemi kullanıyor gibi. ADVENT birbirine bağlı. Link üzerinden bağlı ve hangi geminin hangi tehdide karşı nasıl tepki göstereceğini belirliyor sistem.” 

şeklinde konuşan Köse, bahse konu sistemlerin kritik sistemler olduğunu belirtti.

TCG Heybeliada ve TCG Kınalıada gemilerinde yer alan muhtelif sistemlerdeki iyileştirmelerle beraber yerliliğin %60’lardan %65’lere yükseldiğini belirten Alper Köse, MİLGEM 5 için bu oranın %70 üzerinde olacağını vurguladı. MİLGEM 5 için ilave olarak:

  • AKR-D Atış Kontrol Radarı
  • Elektronik Destek (ED) sistemi yerine ED+ Elektronik Taarruz (ET) sistemi
  • Milli Dikey Atım Sistemi
  • Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi
  • PİRİ (Panoramic Infrared Imaging) – KATS (Kizilötesi Arama Takip Sistemi)

gibi yeniliklerden söz edildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: HAKİM, Ege’den Hazar’a kadar uzanacak

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye ile Azerbaycan tarafından müşterek olarak yürütülen HAKİM Projesi ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyeti içerisinde yer alarak Azerbaycan’ı ziyaret eden Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Poliqon’a açıklamalarda bulunan Başkan Görgün, “HAKİM […]

Türkiye’nin yüksek hızlı hedef uçağı “SÜPER ŞİMŞEK” kanatlanmaya hazır

Türkiye’nin hava savunma sistemlerinin geliştirilmesi ve ilgili personelin eğitimlerinde kullanılması amacıyla geliştirilen yüksek hızlı hedef uçak SÜPER ŞİMŞEK, ilk uçuşu için gün sayıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), SÜPER ŞİMŞEK’i Paris Airshow’da insansız hava aracı AKSUNGUR’un kanat altında ve bağımsız şekilde sergileyerek vitrine çıkardı. TUSAŞ Taktik İHA Ürün Başmühendisi Özgür Sayın, AA muhabirine, ŞİMŞEK […]