TCG PİRİREİS Denizaltısı Mavi Vatan ile buluştu

Gölcük Tersanesi’nde Piri Reis denizaltısı Mavi Vatan ile buluşturuldu. Tersane çalışan Yılmaz Baypınar suya indirme ile ilgili olarak, “Çok çalıştık, çok emek verdik…. Gururluyuz… Karakızımız Pirireis’i deniziyle buluşturduk.” ifadelerini paylaştı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk Savunma Sanayii 2021 Hedefleri arasında Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilen 1. denizaltı olan Piri Reis’in suya indirileceğini açıklamıştı. Proje kapsamında yıl içerisinde Hızır Reis denizaltısı da havuza çekilecek.

Resim

Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında inşa edilecek denizaltılar tasarımsal olarak Almanya’nın Type-214 denizaltılarını esas alır. Bu kapsamda inşa edilecek denizaltılar TCG Piri Reis, TCG Hızır Reis, TCG Murat Reis, TCG Aydın Reis, TCG Seydiali Reis ve TCG Selman Reis isimlerini alacaktır.

Reis Sınıfı Denizaltı Projesi (Type-214 TN)

Uluslararası literatürde Type-214TN (Turkish Navy) olarak geçen denizaltılar ilk olarak Cerbe Sınıfı olarak adlandırılmışlardır. Revizyon sürecinden sonra bugünkü adı olan Reis Sınıfı olarak adlandırılmaya başlanmışlardır. Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanmaktadır.

Reis sınıfı denizaltı tedarik projesi Haziran 2005 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararıyla başlatılmıştır. Yürütülen projenin toplam maliyetinin ~2,2 milyar avro olması beklenmektedir.

Sınıfının ilk denizaltısı olan TCG Piri Reis (S-330) denizaltısının havuza indirilmesi 22 Aralık 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. TCG Piri Reis denizaltısının bundan sonraki aşamada havuzda donatım faaliyetleri devam edecek ve denizaltı sırasıyla Fabrika Kabul (FAT), Liman Kabul (HAT) ve Deniz Kabul (SAT) Testlerinin ardından 2022 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı hizmetine girecek.

HAVELSAN’dan Yeni Tip Denizaltı Projesindeki 6 denizaltıya Bilgi Dağıtım Sistemi

HAVELSAN tarafından gerçekleştirilen Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (DBDS) üretimleri, 6 denizaltı için başarıyla gerçekleştirildi.

Savunma Sanayii Başkanlığı’nın, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacına binaen başlattığı proje kapsamında, ilk denizaltı için DBDS geliştirmesi 2011 yılı Eylül ayında başlatılmıştı. DBDS sistemlerinin geliştirme, üretim ve testleri için HAVELSAN’da 9 yıl boyunca ortalama 20 kişilik Donanım ve Gömülü Yazılım Geliştirme ekibi emek verdi.

Son fabrika kabul testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından, TCG Piri Reis, TCG Hızır Reis, TCG Murat Reis, TCG Aydın Reis, TCG Seydiali Reis ve TCG Selman Reis denizaltılarının denizaltı bilgi dağıtım sistemleri tamamlanmış oldu.

Yeni Tip Denizaltı Projesi

Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip Denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanan proje ile denizaltı inşası, entegrasyonu ve sistemleri konusunda bilgi birikimi ve tecrübe oluşturulması planlanmıştır.

Reis Sınıfı Denizaltı Genel Özellikler:

  • Uzunluk: 67,6 m (standart denizaltılardan yaklaşık 3 m daha uzun)
  • Tekne diş çapı: 6,3 m
  • Yükseklik: 13,1 m (periskoplar hariç)
  • Su altı (dalış durumda) deplasman: 2.013 ton
  • Hız (satıhta): 10+ knot
  • Hız (dalış durumda): 20+ knot
  • Mürettebat: 27

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

İnsansız kara aracı Kapgan, ilk kez yurt dışında vitrine çıkıyor

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız kara aracı Kapgan, ilk kez yurt dışında tanıtılacak. IDEX Uluslararası Savunma Fuarı ve Konferansı, 20-24 Şubat tarihleri ​​arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de dünyanın dört bir yanından ülkelerin savunma sanayisi ve üst düzey resmi delegasyonlarının katılımıyla gerçekleştirilecek. HAVELSAN’ın bir süredir üzerinde çalıştığı insansız hava ve kara araçlarından oluşan […]

STM Reis Denizaltıları’nın son “Section 50″sini teslim etti

Türkiye’de ilk kez milli imkânlarla STM mühendisliği ve koordinasyonunda üretilen, denizaltı torpido kovanlarının yer aldığı baş kısmı “Section 50”nin, son teslimatı Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na gerçekleştirildi. Reis Sınıfı denizaltılar için üretilen son “Section 50” TCG SELMANREİS’e entegre edilecek. Dünyanın en aktif donanmalarından Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan Yeni […]