ABD’den Hindistan’a S-400 uyarısı : “Hem yaptırım uygularız hem de silah satışını sınırlandırırız.”
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Cuma günü Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’ye gidecek. Austin’in ziyareti sırasında, Hindistan’ın ABD’den silahlı insansız hava araçları satın alma planının yanı sıra hava kuvvetleri ve donanma için 150’den fazla savaş jeti siparişi vermesi gündemde olacak.
Washington, bu sistemleri satın aldığı için Türkiye’ye yaptırım uygulamıştı.
Hindistan, 5 adet S-400 savunma hava sisteminin alımı için 2019’da Rusya ile 5,5 milyar dolar değerinde anlaşma imzalamıştı. Amerikan yetkililer ise Hindistan’ı CAATSA yaptırımlarından muaf olmadığı konsunda uyarmıştı.
Hindistan’ın Rus hava savunma sistemlerini satın alması iki ülke arasında probleme yol açarak ABD’nin Hindistan’a yaptırım uygulamasına yol açabilir. Washington, bu sistemleri satın aldığı için Türkiye’ye yaptırım uygulamıştı.
Rusya Federasyonu’ndan S-400 Hava Savunma Füze Sistemi tedarik ettiği sebebiyle önce F-35 ambargosuna maruz kalan Türkiye, CAATSA yaptırımlarının hedefi olmuştu.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi başkanı Bob Menendez, Austin’den Biden yönetiminin bu konuya karşı olduğunu Hindistan yetkililerine açıklamasını istedi.
Menendez’in Austin’e gönderdiği mektupta CAATSA yaptırımlarına atıfta bulunularak “Hindistan, S-400’ü satın almayı seçerse, bu durum yaptırım uygulanabilmesinin önünü açar.” ifadeleri kullanıldı.
“Bu durum Hindistan’ın ABD ile çalışma yeteneğini de sınırlayacak”
Mektupta, “Bu durum, aynı zamanda Hindistan’ın askeri teknolojinin geliştirilmesi ve satın alınması konusunda ABD ile çalışma yeteneğini de sınırlayacak. Hintli meslektaşlarınızla yapılan görüşmelerde tüm bu zorlukları netleştirmenizi bekliyorum” ifadeleri yer aldı.