AB, Türkiye’ye yeni yaptırımları dondurdu
Reuters’a konuşan diplomatık kaynaklara göre AB, TPAO’ya bağlı daha fazla üst düzey yetkiliye yaptırım uygulama kararını dondurdu. Bir AB yetkilisi, “Daha fazla Türk yetkiliye yaptırım uygulama süreci durduruldu ve artık ekonomik yaptırımlardan konuşmuyoruz” dedi.
Yetkililere göre Türkiye’den uzlaşmacı açıklamalar, Almanya Şansölyesi Merkel’in uzlaşmacı bir yaklaşıma desteği ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmeler, olumlu bir hava oluşturdu.
“BIDEN, YAPTIRIM UYGULANMAMASI MESAJINI VERDİ”
Türkiye’ye yeni yaptırımlar uygulama sürecinin durdurulması kararında ABD Başkanı Biden’den gelen mesajlarda etkili oldu.
Konuya dair açıklamalarda bulunan AB ve ABD’li yetkililere göre Biden yönetimi, Türkiye’nin uzlaşmacı tavırlar göstermesi nedeniyle AB’ye Türkiye’ye yaptırım uygulamama çağrısı yaptı.
AB’li yetkililer, yeni yaptırımlara yönelik çalışmaların aslında hiçbir zaman tam olarak başlamadığını ve diplomatik yolun öncelik olduğunu ifade etti.
“GÖRÜŞMELER ETKİLİ OLDU”
Yetkililer, Türkiye, AB ve NATO arasında yapılan üst düzey görüşmelerin de gerilimi düşürmede büyük fayda sağladığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AB Komisyonu Başkanı arasında 9 Ocak tarihinde düzenlenen görüşmenin yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun AB Yüksek Temsilcisi Borrell ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile yaptığı görüşmeler, değişimi beraberinde getirdi.
Bu görüşmeler, taraflar arasında olumlu bir havanın oluşmasına büyük bir katkı sundu.
“MERKEL, YATIRIM YOLUNU ÖNE ÇIKARDI”
Daha önce de olduğu gibi Türkiye’ye yönelik yaptırımların durdurulması kararında Almanya Şansölyesi Merkel bir kez daha etkili oldu. Merkel, Türkiye’ye yatırım yapılmasına yönelik yolun seçilmesi gerektiğini ve bu yola öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.
Ayrıca AB’nin Türkiye ile ilişkilere dair hazırlayacağı ve anlaşmazlıklardan bahsetmesi beklenen rapor, Yunanistan’ın beklediğinin aksine artık tarafsız bir dilde hazırlanacak.
Reuters’a konuşan yetkililerin değindiği bir diğer konu ise HDP’ye yönelik kapatma davasının bu sürece etkisi.
Yetkililere göre bu kapatma davası AB tarafından tartışılabilir, ancak Türkiye’ye yönelik yaptırım görüşmelerinin yeniden başlamasına neden olması çok düşük bir ihtimal.
AB, TÜRKİYE’YE SERT YAPTIRIMLAR PLANLIYORDU
Avrupa Birliği, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kendi kıta sahanlığı içerisinde yürüttüğü faaliyetler nedeniyle TPAO yetkililerine yaptırım uygulamıştı. Öte yandan 25-26 Mart tarihlerinde düzenlenecek olan zirvede daha sert yaptırımların görüşülmesine karar verilmişti.
Almanya, İtalya ve İspanya gibi ülkeler birçok kez yaptırım kararlarının karşısında dururken yaptırım hamlelerine en çok destek verenler, Fransa tarafından yoğun şekilde desteklenen Yunanistan ve GKRY oldu. Türkiye’yi “provokatif hamlelerle” suçlayan Yunanistan ve GKRY, sert yaptırımlar beklentisi içerisindeydi.
Ancak son dönemde yaşananlar ve gelişen olumlu hava, hem Fransa’nın, hem Yunanistan’ın hem de Rum Kesimi’nin beklentilerini yine boşa çıkardı.