TUSAŞ genel müdürü Temel Kotil “Hürjet 2022’nin sonunda uçacak. Jet motoru da üreteceğiz.”
HaberTurk’te Fatih Altaylı’nın programına konuk olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ genel müdürü Prof. Dr. Temel Kotil Savunma Sanayii ile ilgili konularda açıklamalarda bulundu.
Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK-II’nin motorları Ukrayna’dan gelecek
TUSAŞ’ın helikopter projeleri ile ilgili konuşan Temel Kotil, T929 yani ATAK-II’nin 11 ton sınıfında olduğunu ve 1.500 kg mühimmat taşıyabildiğini açıkladı. Yerli ve milli motor alternatifinin olmadığı için motorunun Ukrayna’dan geleceğini ifade etti. Kotil ayrıca 2500 beygir motorlarla donatılacağını ve 2023’te uçuşunu yapacağını ifade etti.
SSB ile TUSAŞ arasında imzalanan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi Sözleşmesi ile geliştirilecek helikopter, mevcut ATAK helikopterimizin yaklaşık iki katı kalkış ağırlığına sahip olacak ve bu alanda dünyada sadece iki örneği bulunan en üst sınıf taarruz helikopterleri arasında yer alacak. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, 2023 yılında Atak 2’nin uçuşunu yapmış olacağını ifade etti.
Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu alandaki ihtiyacına yönelik olarak başlatıldı. Projeyle yüksek miktarda faydalı yük taşıyabilen, zorlayıcı çevresel etmenlere dayanıklı, ileri teknoloji hedef takip ve görüntüleme sistemleri, elektronik harp sistemleri, seyrüsefer sistemleri, haberleşme sistemleri ve silah sistemleri ile donatılmış, yüksek manevra kabiliyetine ve performansa sahip, etkin ve caydırıcı bir taarruz helikopterinin tasarlanarak üretilmesi planlanıyor.
Projeyle ayrıca yerli sistem kullanımının azami seviyeye çıkarılması, tedarik güvenliği ve ihracat serbestliğinin sağlanması hedefleniyor. Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi’nin yurt dışı bağımlılığın azaltılmasında, mevcut yurt içi projelerimizde edinilen bilgi birikimi ile yerli, milli ve yenilikçi çözümlerin hayata geçirilmesinde ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizin etkinliğinin artırılmasında önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor.
Hürkuş-B: Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı
HÜRKUŞ projesi kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eğitim uçağı ihtiyacına cevap verecek ve dünya pazarında pay sahibi olabilecek özgün bir eğitim uçağının yurtiçi imkanlar kullanılarak tasarımı, geliştirilmesi, prototip üretimi ve uluslararası sertifikasyonunun gerçekleştirilmesi amaçlanmakta.
TUSAŞ (TAI) tarafından yürütülmekte olan proje kapsamında 2 adet prototip eğitim uçağı, 2 adet yer uçağı ve Teknik Veri Paketinin hazırlanarak teslim edilmesi planlandı.
İki prototipi de tamamlanan HÜRKUŞ uçağı 11 Temmuz 2016 tarihinde SHGM’den “TT32 Uçak Tip Sertifikası” aldı. Aynı gün içinde Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından SHGM’nin Sertifikası tüm Avrupa ülkeleri için geçerli kılındı. Böylece HÜRKUŞ, Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi’nden tip sertifikası alan ilk Türk uçağı oldu.
26 Eylül 2013 tarihinde yapılan SSİK’te, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla TAI ile HÜRKUŞ uçaklarının seri üretimini öngören teklifi üzerinden sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırıldı. Bu karar sonrası yapılan çalışmalar ve görüşmeler sonucunda 26 Aralık 2013 tarihinde HÜRKUŞ-B Sözleşmesi imzalanmış olup üretim ve montaj işlemleri devam etmekte.
HÜRKUŞ-B olarak adlandırılan uçaklar, askeri temel eğitim uçağı ihtiyaçlarına uygun olarak ASELSAN tarafından geliştirilen kokpit yapısı ve görev bilgisayarına sahip olacak.
HÜRKUŞ-B kapsamındaki temel eğitim uçaklarımızın ilkinin 2018 yılında, son uçağın ise 2019 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanmakta.
HÜRKUŞ
İki prototip uçak ile şu ana kadar yapılan 530 sorti uçuşta 567 saat havada kalınmıştır. Bu uçuşlarda 356 knot sürate, 35.500 ft irtifaya çıkılmış, 6.3g görülmüştür. Uçuşlarda; sistem fonksiyon testleri, hava veri sistemi kalibrasyonu, kararlılık ve kontrol testleri, acil durum testleri, düşük sürat, detaylı stall ve aerodinamik konfigürasyon testleri, spin testleri, kararlılık ve kontrol testleri, performans testleri, havada motor susturma testleri, aerobatik ve operasyon testleri, yüksek hız ve çırpınma testleri vb. icra edilmiştir.
Gelişmiş Eğitim Varyantı
Geleceğin Eğitim Uçağı / Eğitim Uçağının Geleceği HÜRKUŞ gelişmiş eğitim uçağı, çağdaş ve küresel askeri eğitim uçağı gereksinimlerine göre özel olarak tasarlanmıştır. Yeni nesil dijital kokpit, benzersiz yüksek tandem oturma konfigürasyonu, sınıfında en iyi pilot görüşü, uçak içi oksijen üretme sistemi ve yüksek performanslı motora sahip olan HÜRKUŞ, en zorlu görevler için maliyet etkin bir çözüm sunmaktadır.
Hafif Taarruz Varyantı
Hassas ve Maliyet Etkin Çoklu Görev Çözümü HÜRKUŞ-C, hafif taarruz ve silahlı keşif varyantı, günümüz dünyasının muharebe alanlarındaki asimetrik tehditlere karşı düşük maliyetli, esnek bir çözüm sunmaktadır. HÜRKUŞ’un sahip olduğu gelişmiş eğitim kabiliyetleri korunmakla beraber, üzerinde 7 harici yük istasyonuyla HÜRKUŞ-C,
kullanıcılarına, yüksek irtifada ve zorlu coğrafyalarda, gündüz ve gece koşullarında, zorlu görevleri gerçekleştirebilmek için yararlanılabilecek olan 1500 kg’a kadar geniş bir faydalı yük kapasitesi sunmaktadır.
Milli Muharip Uçak için 3.5 milyon voltluk Yıldırım Test Tesisi