Bakan Varank: S-400 sistemini beraber geliştirme ile ilgili görüşmeler sürüyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘S-400 alımı ve Rusya ile iş birliği’ hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, SputnikNews‘e verdiği röportajda S-400 alımı ve Rusya ile iş birliği hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Varank, Rusya ile Türkiye’nin çıkarına olacak projelerin birlikte geliştirebilmesinden memnuniyet duyulacağını ifade etti.

Rusya ile ortak S-400 üretim perspektiflerini değerlendiren Bakan Varank, Türkiye’nin bu süreçteki rolünü şu şekilde tanımladı:

“Biz, nihai hedef olarak ihtiyaç duyduğumuz bütün savunma sanayi ürünlerini kendimizin üretebilmesini istiyoruz. Türkiye’de özellikle katmanlı hava savunma sistemleri ile ilgili çok önemli projeleri kendi kuruluşlarımız gerçekleştiriyor. Şu anda bunlarla ilgili de önemli adımlar atılmış durumda. Bunlar devam ederken bağımsız bir ülke olarak Türkiye, kendi satın almalarını, işbirliklerini geliştirmek üzere de çalışmalarını yürütüyor.”


Bakan Varank, S-400’ün ikinci paketinin hazır alımdan ziyade beraber geliştirilerek üretilmesi hakkındaki açıklamaları hatırlatarak açıklamalarına devam etti:

“S-400 meselesinde bunun iki paket halinde olması, birinci hazır alımdan sonra ikinci pakette özellikle beraber geliştirme ile ilgili zaten kamuoyuna açıklamalar var. Savunma Sanayii Başkanlığımız ile Rusya’daki muhatapları zaten görüşmeleri sürdürüyorlar. Biz herhangi bir ülkeyle herhangi bir teknoloji alanında iş yapmanın önünde bir engel görmüyoruz. Biz kendi geliştirdiğimiz teknolojilerle ilgili de başka ülkelere destek veriyoruz. Onların sağlayabileceği katkıları kendi ürünlerimizde de kullanmak üzere işbirlikleri geliştiriyoruz. Eğer Rusya ile her iki ülkenin de çıkarına olacak projeleri beraber geliştirebilirsek bundan memnuniyet duyarız. Türkiye’nin ihtiyacına dönük bir netice buradan çıkarsa da bizim tabii avantajımıza olur.”

Rusya, Türkiye’nin ikinci S-400 anlaşmasıyla ilgili kararını bekliyordu

Rostec Devlet Kurumu Başkanı Sergei Chemezov Aralık 2020‘de yaptığı açıklamada, Rusya’nın S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye’ye teslimine ilişkin ilk sözleşmeyi imzaladığını ve ikinci anlaşmanın Ankara’nın kararına bağlı olacağını söylemişti.

Chemezov, “Top artık Türkiye’de, ortaklarımızın karar vermesini bekliyoruz. Rosoboronexport, Türkiye ile irtibatını sürdürüyor, gelecekteki iş birliği ile ilgili görüşmelere devam ediyor. Ayrıca, orada parça üretme olasılıklarını da tartışıyoruz.” ifadelerini kullanarak ortak proje yürütme konusuna ışık tutmuştu.

Başkan, S-400 sistemlerinin karmaşık teknolojiler içerdiğini ve bunları sıfırdan üretmeye başlamanın imkansız olduğunu belirtmişti. Aynı zamanda, diğer alanlarda Rus-Türk savunma iş birliği olasılıklarının olduğunu da ifade etmişti. Rostec CEO’su konuya ilişkin, “Bu benzersiz bir anlaşmaydı çünkü bir NATO ülkesi ile yapıldı. Türk ortaklarımızla diğer teçhizatlar konusunda da görüşmeler yapıyoruz, olasılık var.” demişti.

İkinci Parti S-400 Tedariki

Haziran 2020 tarihinde Star Gazetesi’nde yer alan habere göre Rusya Başbakan Yardımcısı Yuriy Borisov, talep gelmesi halinde Rusya’nın Türkiye ile bu yıl S-400 sevkiyatına yönelik ek bir sözleşme daha imzalayabileceği, Ankara’nın ek sevkiyat talep etme hakkının da bulunduğunu söylediği ifade edilmişti. Gazetecilere konuşan Borisov, Türkiye’ye yıl sonuna kadar daha fazla S-400 sevkiyatı yapılmasına yönelik olasılığın ne kadar olduğu sorulduğu soruyu da cevaplayarak, “Böyle bir hakları var, isteklerini belirtirlerse, imzalarız.” ifadelerini kullanmıştı.

Temmuz 2020’de TASS haber ajansının yaptığı habere göre, Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar Türkiye’nin ikinci parti S-400 hava savunma füze sistemlerinin teslimatıyla ilgili temaslarını sürdürdüğünü belirtmişti. Hava savunma füze sistemlerinin ikinci parti teslimatıyla ilgili soruları cevaplayan Samsar, iki devletin yetkili kurumları arasında müzakerelerin devam ettiğini söylemişti. Ülkelerin, ikinci parti S-400 alımına ilişkin spekülasyonlara gerekli cevabı verdiğini de belirten Samsar, spekülasyonları görmezden gelerek iş birliğimizin belirli sonuçlarına odaklanmanın daha iyi olacağına inandığını sözlerine eklemişti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

Eski Rus Albay’dan Putin’e sert eleştiriler: “Bu adam varken savaşı kazanamayız”

Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle devam ederken Rusya içerisinde de savaşa dair tartışmalar hız kesmeden sürüyor. Kremlin de sık sık savaşın seyrine dair eleştirilerin hedefi oluyor. Son olarak eski bir Albay, Putin’e dair sert sözler sarfetti. Rus askeri istihbarat servisi GRU’da görev yapmış olan eski Albay Igor Girkin, mesele Ukrayna olduğunda Rusya’da en çok tanınan isimlerden […]

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: HAKİM, Ege’den Hazar’a kadar uzanacak

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye ile Azerbaycan tarafından müşterek olarak yürütülen HAKİM Projesi ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın heyeti içerisinde yer alarak Azerbaycan’ı ziyaret eden Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, HAKİM Hava Komuta Kontrol Sistemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Poliqon’a açıklamalarda bulunan Başkan Görgün, “HAKİM […]