Avrupa Birliği liderleri savunma alanında ‘daha fazla iş birliği’ taahhüt ediyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri Cuma günü savunma ve güvenliği artırma amaçlı yeni bir strateji üzerinde anlaştılar. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, üye devletlerin gelecek yılın başında planları imzalamak istediklerini söyledi. Michel gazetecilere verdiği demeçte, “Savunma yatırımını artırmak istiyoruz; sivil ve askeri yetenekleri ve operasyonel hazırlıkları artırmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı. 27 lider ayrıca siber saldırılara ve hibrit tehditlere karşı dayanıklılıklarını nasıl artıracaklarını ve güney komşularıyla ilişkileri tartıştı.

AB Görüşmelerinde NATO Genel Sekreteri

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB ve NATO arasındaki iş birliğini tartışmak amacıyla videokonferans yöntemiyle katıldı. “AB’nin çabaları kıtadaki askeri çabalarla el ele gidiyor” diyen Stoltenberg konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“NATO için, bu salgın sırasında asıl görev, bir sağlık krizinin güvenlik krizine dönüşmemesini sağlamaktı, çünkü salgın öncesinde karşı karşıya olduğumuz tehditler hala burada: Rusya’nın saldırgan eylemleri, terörizmin daha acımasız biçimleri, komplike siber saldırılar, Çin’in yükselişi ve iklim değişikliğinin güvenlik sonuçları.”

Stoltenberg ile Avrupa Konseyi Başkanı Michel, ABD’deki yeni yönetim ile iş birliği hususuna da memnuniyetlerini dile getirdiler. Michel, “Yeni Biden yönetiminin Avrupa ile ABD arasındaki güçlü ittifakı yenilemek için eşsiz bir fırsat sunduğuna tamamen ikna oldum. Güçlü bir ortaklık, güçlü ortaklar gerektirir – bu yüzden daha güçlü bir Avrupa Birliği’nin daha güçlü bir NATO olduğuna inanıyorum.” dedi.

AB’nin savunma planları

AB, son yıllarda savunma ve güvenlik konularında, örneğin savunma geliştirme projelerini ortaklaşa finanse etme planları gibi konularda daha yakından koordinasyon sağlamaya çalışıyor.

Amaç, Avrupa’ya daha stratejik bir özerklik kazandırmak. Özellikle Fransa, koronavirüs salgınının, yeniden dirilen bir Rusya’nın ve eski ABD başkanı Donald Trump’ın müttefikliği kesme tehditlerinin, Avrupa’nın kendi başına ayakta durması gerektiğini gösterdiğini savundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Hemen hemen aynı nüfusu, aynı üyeleri, aynı çevreyi ve aynı zorlukları paylaşıyoruz. Bu durum, kesinlikle birlikte çalışmamız gerektiğini ortaya koyuyor.” ifadelerini kullandı.

Deutsche Welle


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

Fırat’ın doğusunda yeni alev: Aşiretler

Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Deyrezzor kenti tamamen Arap nüfusludur. Bu şehirde 30’dan fazla aşiret ve 200 kadar aile bulunuyor. Şehrin yönetimi Fırat nehrinin ayırdığı sınırlarla belirlenmiştir. Nehrin doğusu PKK terör örgütünde, batısı ise Esad rejimi ve müttefiklerinin kontrolündedir. Terör örgütü PKK, Deyrezzor şehrini askeri bakımdan kontrol etmek için Deyrezzor Askeri Meclisini kurdu. Bu meclisin başına da […]

Eski Rus Albay’dan Putin’e sert eleştiriler: “Bu adam varken savaşı kazanamayız”

Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle devam ederken Rusya içerisinde de savaşa dair tartışmalar hız kesmeden sürüyor. Kremlin de sık sık savaşın seyrine dair eleştirilerin hedefi oluyor. Son olarak eski bir Albay, Putin’e dair sert sözler sarfetti. Rus askeri istihbarat servisi GRU’da görev yapmış olan eski Albay Igor Girkin, mesele Ukrayna olduğunda Rusya’da en çok tanınan isimlerden […]