Hint Donanması Barak-8 hava savunma sistemlerini teslim aldı

Hindistan, donanmasındaki muhripleri İsrail ile ortak geliştirdiği Barak 8 LRSAM Hava Savunma Sistemleri ile donatıyor

Hindistan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Israel Aerospace Industries ve DRDO’nun (Defence Resarch & Development Organization) Barak 8 LRSAM’in son parti teslimatının gerçekleştiğini ifade etti.

Hindistan’da gerçekleşen son parti üretiminin tasarım ve geliştirme faaliyetleri DRDO tarafından yürütülürken entegrasyon BDL (Baharat Dynamics Limited) tarafından gerçekleştirildi.

Ocak 2006’da Hindistan ve İsrail, donanma gemilerine hava savunma füzesi geliştirmek için 350 milyon dolarlık bir sözleşme imzalamıştı. Nisan 2009’a gelindiğinde İsrail Hindistan’a yükseltilmiş Barak-8 için 1.1 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştı. Ekim 2018’de ise Hindistan ek füze tedariki için İsrail ile 777 milyon Dolarlık bir sözleşme imzalamıştı.

İsrail merkezli Rafael ve IAI şirketlerinin ana yükleniciliği üstlendiği projede Elta Systems alt yükleniciydi. Rafael önleme füzelerinin tedarikinden, Elta Systems ise radar sistemlerinden sorumluydu. Daha sonra projenin Hindistan’da üretim kısmı başlayınca ana yüklenici BDL oldu.

LRSAM Hint Donanması’nın 7 adet gemisini donatmak üzere İsrail merkezli IAI ile ortak geliştirildi. LRSAM füze sistemi çeşitli hava hedeflerine (Ses altı/üstü seyir füzeleri, savaş uçakları) karşı nokta ve alan savunması gerçekleştirebilecek.

Füze terminal fazda gereken manevra kabiliyetini sağlamak için yerli çift darbeli roket motoru ve ikili kontrol sistemi ile donatılmıştır. Maksimum menzili 70 km olarak açıklanan Barak-8 güçlendirici motorla desteklenebiliyor. Çift kademeli olan bu sürümü ise Barak-8ER olarak adlandırılıyor.

Alım Süreci

Barak-8 füzesinin ilk testi Kasım 2014’te kara ve deniz komuta-kontrol sistemlerine entegre edilmiş bir biçimde İsrail’de gerçekleştirildi. Aralık 2019’da ise Mazagon Tersanesi’nde inşa edilen Hint Donanması’na ait Kolkata sınıfı muhriplerden Barak-8 atış testi icra edildi. Dikey atım kabiliyeti sayesinde daha az alan gerektirmesiyle kullanışlı bir ortam sunduğu söylenebilir.

Füze İsrail’in yakın zamanda hizmete almaya başladığı Sa’ar 6 Sınıfı korvetlerinde de 32 adet VLS hücresinde bulunmak suretiyle kullanılacak. Çarpma prensibine sahip savaş başlığının da katkısıyla olası satürasyon saldırılarında etkin bir performans göstermektedir.

Ayrıca sistem dahilinde kullanılan MF-STAR modern deniz gemileri için işlevli bir izleme ve güdümleme radarıdır. Radar darbeli Doppler ve çok ışınlı bir sistemi kullanmasının yanı sıra ECCM kullanarak yoğun karıştırma yapıldığı zamanlarda da yüksek hızlı ve düşük radar kesit alanına sahip tehditleri algılayabilmektedir.

KAYNAK: DEFENCETURK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

İnsansız kara aracı Kapgan, ilk kez yurt dışında vitrine çıkıyor

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız kara aracı Kapgan, ilk kez yurt dışında tanıtılacak. IDEX Uluslararası Savunma Fuarı ve Konferansı, 20-24 Şubat tarihleri ​​arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de dünyanın dört bir yanından ülkelerin savunma sanayisi ve üst düzey resmi delegasyonlarının katılımıyla gerçekleştirilecek. HAVELSAN’ın bir süredir üzerinde çalıştığı insansız hava ve kara araçlarından oluşan […]

STM Reis Denizaltıları’nın son “Section 50″sini teslim etti

Türkiye’de ilk kez milli imkânlarla STM mühendisliği ve koordinasyonunda üretilen, denizaltı torpido kovanlarının yer aldığı baş kısmı “Section 50”nin, son teslimatı Gölcük Tersanesi Komutanlığı’na gerçekleştirildi. Reis Sınıfı denizaltılar için üretilen son “Section 50” TCG SELMANREİS’e entegre edilecek. Dünyanın en aktif donanmalarından Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan Yeni […]