SSB İsmail Demir Savunma Sanayi Başkanlığı’nın uzay çalışmalarını anlattı

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Defence Here ile yaptığı röportajda savunma sanayi uzay çalışmalarını anlattı. Başkan Demir, Savunma Sanayi Başkanlığı’nın yaptığı çalışmalar bünyesinde uzaya erişimi sağlayan kurum olduğunu söyledi. Ayrıca sonda roketi atışlarının olduğunu ve bu konudan çeşitli teknolojiler edinmeye devam ettiklerini sözlerine ekledi. Milli Uzay Programı’nın kendi içinde Türk Uzay Ajansı öncülüğünde yapılacağını ve Savunma Sanayi Başkanlığı adı altında yapılmayacağını ifade etti. Fakat bu sektörde savunma sanayi firmalarına hizmet veren firmaların oluşturduğu kabiliyetlerle destek vereceklerini ifadelerine ekledi.

Başkan Demir şuan açıklanan projeler ve daha ötesi için belirli faaliyetlerin olacağını belirtti. Halihazırda uydu konusunda Savunma Sanayii Başkanlığı çalışmalarının olduğunu ve çeşitli uyduların Başkanlık bünyesinde şekillendiğini ve fırlatıldığını söyledi. Yeni uydu çalışmalarının devam edeceğini ve oluşturulacak uydu firması yapılanmasına Başkanlık bünyesindeki firmaların katkı sağlayacağını söyledi. Başkan Demir neticede savunma sektörüne hizmet eden firmaların, geliştirdikleri teknolojiler ile uzay alanında yer alacaklarını söylemlerine ekledi. Başkan Demir bahsi geçen teknolojilerin şimdiye kadar geliştirilmesinde katkı sağlandığı gibi bundan sonra da geliştirileceği süreçte Savunma Sanayi Başkanlığı’nın önemli rol oynayacağını ve bu desteğin devam edeceğini belirtti. Fakat ana çerçevesi ile uzay faaliyetlerinde özellikle sivil alan söz konusu olduğunda Türkiye Uzay ajansı tarafından koordine edileceğini ifade etti.

Savunma sanayinin Milli Uzay Programı’na katkısı

Başkan İsmail Demir, uzay çalışmalarını yapan firmaların çoğunlukla savunma alanında da hizmet veren şirkeler olduğunu ve bunun nedeninin firmaların kabiliyetlerinin bu alanda olgunlaşmış olduğunu belirtti. Optik kabiliyetler, uzay tarihçesi kazandırma yönündeki faaliyetler, uyduların çeşitli fonksiyonlarının meydana getirilmesi ve test edilmesi gibi faaliyetler Başkanlık’la iş yapan şirketler bünyesinde çoğu savunma sanayi projeleri ile oluşturulduğunu ifade etti. Ayrıca bu kabiliyetlerin bir kısmını savunma sanayide kullandıklarını ve kullanmaya devam edeceklerini ifadelerine ekledi. Firmaların uzun vadede Milli Uzay Programına da çok etkin bir şekilde destek olacaklarını ve katkıda bulanacaklarını belirtti. Başkan İsmail Demir, savunma sanayi firmaları ve Savunma Sanayi Başkanlığı’nın bir anlamda işin mutfağında olması gereken malzemeyi ve kabiliyeti hazırlayan yer olacağını söyledi.

Başkan Demir, savunma sanayii bünyesinde şimdiye kadar geliştirilen haberleşme uyduları, gözlem uyduları veya belirli roket motor teknolojileri gibi konuların kullanımının devam edeceğini söyledi. Bu konulardan savunma sanayii olarak vazgeçmenin mümkün olmadığını, bunun nedenin ise gelecekte uzayda gerek uydular gerek uzaya yerleştirilmesi muhtemel çeşitli sistemler vasıtasıyla oluşacak bir savunma yapısı söz konusu olduğunu belirtti. Bu alanda Türkiye’nin geri kalma ve burayı boşlama şansı veya hakkı olmadığını da ifadelerine ekledi.

KAYNAK: DEFENCETURK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

UZAY MADENCİLİĞİ: SONSUZ KAYNAK POTANSİYELİ

Güneş Sistemi’nin sınırları ötesinde, insanoğlu bir adım daha atıyor ve yeni bir keşif alanına yöneliyor: uzay madenciliği. Bu yeni alan, gök cisimlerinden değerli mineraller, metaller ve diğer kaynaklar elde etmek için insanlığın uzaya açılan kapısı olabilir. Uzayın sonsuz kaynak potansiyeli, enerji üretimi, kaynaklara erişim ve derin uzay keşiflerinin sürdürülebilirliği gibi birçok yeni olanak sunuyor. Geçmişten […]

TORYUM: GELECEĞİN ENERJİ HAZİNESİ VE TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ

Toryum Nedir ve Ne İşe Yarar? Toryum, ileri teknolojiler ve geleceğin enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olan bir elementtir. Kimyasal olarak radyoaktif bir metal olan toryum, doğada uranyumla birlikte bulunur ve nükleer enerji üretiminde önemli bir rol oynar. Ancak, toryumun kullanımı yalnızca nükleer enerjiyle sınırlı değildir. Yüksek termal iletkenlik, yüksek erime noktası ve […]