Ermenistan, sınırları içerisindeki Rus askeri üssünü genişletmek istiyor

Ermenistan’ın Savunma Bakanı Vagarşak Arutyunyan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın geçen yıl Azerbaycan’la yaşadığı çatışmanın ardından topraklarında bulunan Rus askeri üssünün genişletilmesini ve bazı Rus kuvvetlerinin Azerbaycan sınırına yakın yerlerde konuşlandırılmasını memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Ermenistan’ın Türkiye sınırında bulunan Gümrü şehrinde 1940 yılında kurulmuş olan ve 3 bin Rus askerinin konuşlu olduğu bir askeri üssü bulunuyor. 2010 yılında Rusya ile Ermenistan arasında imzalanan bir anlaşma ile, Moskova’nın Gümrü’de bulunan askeri üssünün varlığı (102. Rus Askeri Üssü) 2044 yılına kadar uzatılmıştı.

Nahçıvan koridoru ile Türkiye-Orta Asya hattı kuruluyor

Arutyunyan, “Ermenistan topraklarındaki Rus askeri üssünü genişletme ve güçlendirme konusu her zaman gündemdeydi ve Ermeni tarafı, üs Ermenistan-Rusya Birleşik Kuvvetler Grubu kapsamında yer aldığı ve üssün genişletilmesi Kafkas kolektif güvenlik bölgesinde faaliyet yürüten grubun potansiyelini otomatikman artıracağı için buna her zaman ilgi duyuyordu” ifadelerini kullandı.

Ermenistan’da muhalefetin, Azerbaycan’ın ana toprakları ile Nahçıvan özerk bölgesi arasında kalan ve güneyde İran’a komşu olan Sünik bölgesine ikinci bir Rus askeri üssünün açılmasını talep ettikleri belirtiliyor. Arutyunyan konuya ilişkin, ikinci bir Rus askeri üssünün kurulmasını gerekli görmediklerini, ancak Gümrü’deki Rus askeri üssünden Ermenistan’ın doğusunda Azerbaycan sınırı yakınlarına bir askeri birlik konuşlandırılmasının değerlendirildiğini ifade etti.

Rusya’nın Savunma Bakanlığı’ndan konuya ilişkin henüz bir yorum yapılmadı.

Ayrıca, Dağlık Karabağ’da Azerbaycan karşısında yaşadığı yenilgi sonrasında Ermenistan’da hükümetin orduda reform yapma kararı aldığı bildirildi. Ermenistan Savunma Bakanı, “Ermenistan’da askeri reform, sadece planlanmıyor, halihazırda yürütülüyor. Rus meslektaşlarımız da bu sürece doğrudan dahil edildi” ifadelerini kullandı.

Savunma sistemlerinin geliştirilmesi ve ordunun modernize edilmesine yönelik bir reform gerçekleştirileceğini söyleyen Arutyunyan, bu reformların Ocak ayının sonunda Ermenistan’ı ziyaret eden Rus yetkililer ile görüşüldüğünü belirtti.

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül 2020’de Ermenistan işgali altındaki bölgelerde başlattığı operasyon neticesinde, 5 şehir merkezi, 4 kasaba ve 286 köy Ermenistan’ın işgalinden kurtarılmış; bunun üzerine Ermenistan, 10 Kasım’da yenilgiyi kabul ederek, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer bölgelerinden de çekileceğini taahhüt eden barış anlaşmasına imza atmıştı.

Bölgedeki ateşkesin durumunu gözlemlemek amacı ile Ağdam kentinde Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi kurulmuş ve 30 Ocak itibariyle açılışı gerçekleştirilmişti. Ermenistan, Azerbaycan ile ateşkes anlaşmasının imzalanmasının ardından Türkiye-Rusya Ortak Gözlem Merkezi kurulana kadar olan süreçte birçok kez ateşkes ihlallerinde bulunmuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

Fırat’ın doğusunda yeni alev: Aşiretler

Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Deyrezzor kenti tamamen Arap nüfusludur. Bu şehirde 30’dan fazla aşiret ve 200 kadar aile bulunuyor. Şehrin yönetimi Fırat nehrinin ayırdığı sınırlarla belirlenmiştir. Nehrin doğusu PKK terör örgütünde, batısı ise Esad rejimi ve müttefiklerinin kontrolündedir. Terör örgütü PKK, Deyrezzor şehrini askeri bakımdan kontrol etmek için Deyrezzor Askeri Meclisini kurdu. Bu meclisin başına da […]

Eski Rus Albay’dan Putin’e sert eleştiriler: “Bu adam varken savaşı kazanamayız”

Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle devam ederken Rusya içerisinde de savaşa dair tartışmalar hız kesmeden sürüyor. Kremlin de sık sık savaşın seyrine dair eleştirilerin hedefi oluyor. Son olarak eski bir Albay, Putin’e dair sert sözler sarfetti. Rus askeri istihbarat servisi GRU’da görev yapmış olan eski Albay Igor Girkin, mesele Ukrayna olduğunda Rusya’da en çok tanınan isimlerden […]