Gürcistan’dan yerli gözlem ve saldırı İHA projesi

Libya, Suriye, Dağlık Karabağ – bu bölgeler, İHA’ların hem gözlem hem de saldırı için etkili bir şekilde kullanıldığı noktalardan sadece bazıları. Son dönemde savaş alanında önem kazanması ve uzmanların da bu konuya dikkat çekmesi ile birlikte birçok ülke, İHA projelerine hız verdi veya yeni projelere start verdi.

Bu ülkelerden biri de Gürcistan. Bir Gürcistan havacılık şirketi, ülkenin ilk yerli gözlem ve saldırı İHA’sını geliştirme sürecine başladıklarını açıkladı.

GÜRCİSTAN’IN YERLİ İHA’SI T-31

Gürcistan, yerli olarak geliştirip üretilecek olan İHA’sına Project T-31 ismini verdi. Proje, Tiflis merkezli TbilAviaMsheni tarafından yürütülüyor. Şirket müdürü Vazha Tordia, basına yaptığı açıklamalarda İHA projesi üzerinde çalışmaya yaklaşık iki sene önce başladıklarını dile getirdi.

İHA ile ilgili bazı teknik bilgiler, şirketin internet sayfasında duyuruldu. Buna göre İHA, elektro-optik takip sistemleri ile donatılacak ve 350 kilogram ağırlığına kadar mühimmatlar taşıyabilecek.

İHA, saldırı görevlerinde 24 saat kesintisiz havada kalabilecek. Gözlem görevlerinde ise ek yakıt tankları ile 3 gün boyunca aralıksız uçuş gerçekleştirmesi gündemde. Öte yandan İHA, iki farklı konfigürasyon

halinde üretilecek. İlk versiyonda iki ek yakıt tankı, ikinci versiyonda ise dört havadan karaya füze bulunuyor.

KARABAĞ SAVAŞININ ETKİSİ

Uzmanlar, Karabağ’ın Ermeni işgalinden kurtarılmasında Bayraktar TB2 kullanımının Gürcistan’ın savunma sanayii üzerinde etki bırakmış olabileceğini ve İHA’ların etkin kullanım şeklini yakından gören ülkenin bu nedenle kendi yerli İHA’sını üretme kararını almış olabileceğini ifade ediyor.

Savunma uzmanı Samuel Bendett, Forbes’e yaptığı açıklamalarda Karabağ savaşının Gürcü ordusu üzerinde büyük bir etki bıraktığını vurguladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

IRAK VE SURİYE’DE ÇALINAN AMERİKAN SİLAHLARI NEREDE?

The Intercept’in haberine göre 2017 yılından bu yana ABD’nin Irak ve Suriye’de bulunan askeri üslerinden sistematik olarak silahlar çalınıyor ve ABD bu konuda hiçbir güvenlik önlemi almıyor. Ulaşılan soruşturma belgelerine göre 2020 ile 2022 yılları arasında Irak ve Suriye’deki ABD birliklerinden çalınan yüz binlerce dolarlık askeri teçhizatın ardından, 2023 yılının başında da Irak’ta güdümlü füze […]

Fırat’ın doğusunda yeni alev: Aşiretler

Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Deyrezzor kenti tamamen Arap nüfusludur. Bu şehirde 30’dan fazla aşiret ve 200 kadar aile bulunuyor. Şehrin yönetimi Fırat nehrinin ayırdığı sınırlarla belirlenmiştir. Nehrin doğusu PKK terör örgütünde, batısı ise Esad rejimi ve müttefiklerinin kontrolündedir. Terör örgütü PKK, Deyrezzor şehrini askeri bakımdan kontrol etmek için Deyrezzor Askeri Meclisini kurdu. Bu meclisin başına da […]