Mars’ta Uçmak İçin Gün Sayan Helikopter: Ingenuity

18 Şubat’ta Mars’a inecek olan Perseverance uzay aracı beraberinde minik bir de helikopter götürdü. Adı Ingenuity.

NASA’nın Perseverance gezgini (solda kısmen görülebilir) uzaklaşırken, NASA’nın Ingenuity Mars Helikopteri Kızıl Gezegenin yüzeyinde duruyor. NASA / JPL-Caltech

Dünya dışında, başka bir gezegende uçmayı başaran ilk helikopter olmaya çalışacak olan Ingenuity, Perseverance Mars’a teker koyduktan sonra 60 ila 90 gün arasında gezginle birlikte dolaşacak. Hava ve iklim koşullarının uygun olmasıyla birlikte araçtan ayrılacak ve enerjisini Güneş’ten topladıktan sonra pervanelerini döndürerek havalanacak. Başarılı olursa başka bir gezegende uçan ilk helikopter olarak tarihe geçecek.

Mars’ta uçuşunu gerçekleştiren Ingenuity yere iniyor. NASA / JPL

Bu tarihi başarının gerçekleşmesi için her şeyden önce gezginin Mars’a başarıyla inmesi gerekiyor. Bakalım bunun için ne gerekiyor:

Perseverance gezgininin Kızıl Gezegen’e sağ salim ulaşması yaklaşık 7 dakika sürecek. Saatte 12000 km’lik hızla Mars atmosferine dalacak olan kapsül yaklaşık 1300 dereceye kadar ısınacak. Belirli bir yüksekliğe ulaşınca kapsülden ayrılarak paraşüt sistemiyle Mars’a teker koyacak. Perseverance’nın tüm bu zorlu süreci tamamen bağımsız otomasyonuyla yönetmesi gerekecek. Zira Mars’tan gönderilen sinyalin Dünya’ya ulaşması yaklaşık 11 dakika sürüyor. Yani cihazdan gelecek ilk sinyalden sonra Dünya’dan müdahale şansı bulunmuyor.

Tüm koşullar uygun olduğunda Perseverance uzay aracından Mars’a inecek olan helikopter, araç kendisinden 100 metre uzaklaştıktan sonra yerden birkaç metre yüksekliğe uçarak, havada 20-30 saniye kadar kalacak. Ancak bu kısa uçuş, Mars’ın ince atmosferinde gerçekleşen ilk motorlu uçuş olması açısından, tarihi bir an olacak. Bu ilk uçuş başarıyla gerçekleşirse Ingenuity kademeli olarak irtifa yükseltecek.

Kızıl Gezegen semalarında uçan Ingenuity Mars Helikopteri konsepti. NASA / JPL-Caltech

Öte yandan Ingenuity’yi bekleyen zorluklar da var. Örneğin; Mars’ın atmosferi Dünya’nınkinden neredeyse % 99 daha az yoğun. Bu nedenle mühendisler onu oldukça hafif tasarladı. Sadece 1,8 kg ağırlığında. Ingenuity gezinmek için güneş izleyici kullanacak zira Mars’ta küresel manyetik alan yok. Pusula işe yaramıyor. Mars’ta gece sıcaklığı -63 dereceye kadar düşüyor. Bu nedenle kendini sıcak tutacak donanıma da sahip olması gerekecek.

Ingenuity’in planlandığı gibi çalışması halinde Mars’ın keşfi konusunda çok büyük katkılar sağlayacak. Uçuş serüveni boyunca getireceği yenilik, sağlayabileceği görseller ve gideceği mesafeden çok daha önemli olacak. İnsanlık başka bir gezegende motorlu bir araç uçurmayı başarmış olacak.

Kızıl Gezegende ilk test uçuşunu yapan Ingenuity’nin muhtemel görüntüsü. NASA / JPL – Caltech

Uçmayı başarması halinde Ingenuity, Mars’a kuş bakışı atarak gezgin için uygun rota belirlenmesine katkı sağlayacak, Kızıl Gezegenin farklı açılardan yüksek çözünürlüklü görüntülerini alacak. Daha da önemlisi sonraki uzay görevleri için bambaşka kapılar açacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

UZAY MADENCİLİĞİ: SONSUZ KAYNAK POTANSİYELİ

Güneş Sistemi’nin sınırları ötesinde, insanoğlu bir adım daha atıyor ve yeni bir keşif alanına yöneliyor: uzay madenciliği. Bu yeni alan, gök cisimlerinden değerli mineraller, metaller ve diğer kaynaklar elde etmek için insanlığın uzaya açılan kapısı olabilir. Uzayın sonsuz kaynak potansiyeli, enerji üretimi, kaynaklara erişim ve derin uzay keşiflerinin sürdürülebilirliği gibi birçok yeni olanak sunuyor. Geçmişten […]

TORYUM: GELECEĞİN ENERJİ HAZİNESİ VE TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ

Toryum Nedir ve Ne İşe Yarar? Toryum, ileri teknolojiler ve geleceğin enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olan bir elementtir. Kimyasal olarak radyoaktif bir metal olan toryum, doğada uranyumla birlikte bulunur ve nükleer enerji üretiminde önemli bir rol oynar. Ancak, toryumun kullanımı yalnızca nükleer enerjiyle sınırlı değildir. Yüksek termal iletkenlik, yüksek erime noktası ve […]