“ABD, Suriye azınlıkları ile işbirliği yapmalı”

Yakın Doğu Siyaseti Washington Enstitüsü, yayınladığı bir raporda ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye’deki Alevi, Dürzi, Hristiyan, İsmaili ve diğer azınlıklar ile işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

“DÜRZİLER’İN SDG İLE İŞBİRLİĞİ SAĞLANMALI”

Raporda Dışişleri Bakanlığı’nın her ne kadar devlet düzeyindeki resmi aktörler ile çalışmayı daha önemli görse de, Ortadoğu’da toplumun tamamı hakkında anlayışa sahip olmak için resmi olmayan aktörler ile de bağlantıya geçmesi gerektiği ifade edildi.

Öte yandan bazı Dürzi liderlerin PKK terör örgütünün Suriye kolu YPG/SDG ile işbirliği yapmayı kabul edebileceği dile getirildi. Raporda kullanılan ifadelerde Dürzi ve YPG/SDG kontrolündeki topraklarının birbirlerine yakın olmaması nedeniyle bunun zor olduğu, ancak Dürzi topraklarının Ürdün sınırındaki El-Tanf’ta bulunan ABD üssü ile ve buradan da Suriye – Irak sınırı üzerinden YPG/SDG topraklarına bağlanabileceği belirtildi.

Bu tür bir işbirliğinin Dürzi topraklarındaki rejim ve İran varlığını ortadan kaldırabileceği ifade edildi.

“REJİMİN MEŞRU HALE GELMESİ ENGELLENMELİ”

Ayrıca ABD ve Avrupalı müttefiklerinin Körfez ülkelerinin Şam’da temsilcilik açarak ve Suriye’yi yeniden Arap Ligi’ne alarak rejime diplomatik meşruluk tanımasının önüne geçmesi gerektiği dile getirildi.

Bir diğer nokta ise insani yardım. Rapora göre IKBY ve Türkiye ile Suriye’nin kuzeyine insani yardım ulaştırılması için anlaşma yapılmalı ve bu konvoylar rejime karşı ABD ve Türk SİHA’ları ile korunmalı.

Rejim ile bağlantılı kişilerin mahkeme karşısına çıkarılması, varlıklarının dondurulması ve sadece rejimin hakimiyetinde olmayan bölgelerdeki yeniden inşa faaliyetlerinin desteklenmesi de öneriler arasında.

Bu sayede rejimin herhangi bir şekilde meşruiyet kazanmasının önüne geçilebileceği belirtildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

Fırat’ın doğusunda yeni alev: Aşiretler

Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Deyrezzor kenti tamamen Arap nüfusludur. Bu şehirde 30’dan fazla aşiret ve 200 kadar aile bulunuyor. Şehrin yönetimi Fırat nehrinin ayırdığı sınırlarla belirlenmiştir. Nehrin doğusu PKK terör örgütünde, batısı ise Esad rejimi ve müttefiklerinin kontrolündedir. Terör örgütü PKK, Deyrezzor şehrini askeri bakımdan kontrol etmek için Deyrezzor Askeri Meclisini kurdu. Bu meclisin başına da […]

SUUDİ ARABİSTAN’IN NEOM PROJESİ: GELECEĞE YÖNELİK BÜYÜK VİZYON

Suudi Arabistan, büyüleyici bir vizyonla ön plana çıkan NEOM Projesi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu heyecan verici proje, ülkenin kuzeybatısında gerçekleştirilen devasa bir kalkınma hamlesi olarak karşımıza çıkıyor. NEOM, sadece bir şehir inşa etmekten daha fazlasını hedefleyen bir yolculuğa atılmış durumda. Sürdürülebilirlik, inovasyon ve ekonomik büyüme temelleri üzerine inşa edilen bu proje, Suudi Arabistan’ın geleceğini […]