BAE, Mars yörüngesine uydu yerleştiren ilk Arap ülkesi oldu

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ilk Mars görevi kapsamında uzaya gönderdiği ‘Hope (Umut)’ sondası 7 ayın ardından Mars’ın yörüngesine başarılı şekilde yerleşti.

Birçok ülkenin uzay ajansı kızıl gezegen olarak bilinen Mars’a yönelik araştırmalarına ve çalışmalarına devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ilk Mars görevi kapsamında uzaya gönderdiği Umut sondası 494 milyon kilometrelik yolu 7 ayın ardından tamamlayarak, Mars’ın yörüngesine başarılı şekilde yerleşti. Umut, görev kapsamında Mars’ın atmosferi ve iklimi hakkında Dünya’ya veriler gönderecek.

2117’YE KADAR MARS’A YERLEŞİM KURMA PLANI

Umut’un başarılı şekilde Mars’a ulaşmasının ardından BAE’nin uzay ajansı kızıl gezegene ulaşan 5’inci uzay ajansı oldu. Mars programı ile BAE, bilimsel ve teknolojik yeteneklerini geliştirmeyi ve petrole olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. BAE Uzay Ajansı’nın 2117’ye kadar Mars’a yerleşim kurma planı da bulunuyor. BAE’nin Mars programı yaklaşık 200 milyon dolara mal oldu.

Mohammed Bin Rashid Uzay Merkezi (MBRSC) tarafından yapılan açıklamada, “Umut Sondası ile iletişim yeniden kuruldu. Mars yörüngesine yerleşme işlemi tamamlandı” denildi.

“ARAPLARIN TARİH BOYUNCA EVRENDE ULAŞABİLECEKLERİ EN UZAK NOKTA BURASI”

Dubai hükümdarı ve BAE Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktoum yaptığı açıklamada, Mars’ın yörüngesine sonda yerleştirme görevinin yüzde 50 oranında başarısız olma ihtimali olduğunu belirterek, “Arapların tarih boyunca evrende ulaşabilecekleri en uzak nokta burası. Amacımız tüm Araplara dünyanın geri kalanıyla rekabet edebileceğimiz konusunda umut vermektir” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

UZAY MADENCİLİĞİ: SONSUZ KAYNAK POTANSİYELİ

Güneş Sistemi’nin sınırları ötesinde, insanoğlu bir adım daha atıyor ve yeni bir keşif alanına yöneliyor: uzay madenciliği. Bu yeni alan, gök cisimlerinden değerli mineraller, metaller ve diğer kaynaklar elde etmek için insanlığın uzaya açılan kapısı olabilir. Uzayın sonsuz kaynak potansiyeli, enerji üretimi, kaynaklara erişim ve derin uzay keşiflerinin sürdürülebilirliği gibi birçok yeni olanak sunuyor. Geçmişten […]

TORYUM: GELECEĞİN ENERJİ HAZİNESİ VE TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ

Toryum Nedir ve Ne İşe Yarar? Toryum, ileri teknolojiler ve geleceğin enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olan bir elementtir. Kimyasal olarak radyoaktif bir metal olan toryum, doğada uranyumla birlikte bulunur ve nükleer enerji üretiminde önemli bir rol oynar. Ancak, toryumun kullanımı yalnızca nükleer enerjiyle sınırlı değildir. Yüksek termal iletkenlik, yüksek erime noktası ve […]