Körfez Bölgesi’nde çatlaklar onarılırken bu durum Türkiye’ye kadar genişleyecek mi?
Pek çok faktör Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki yakınlaşmayı daha olası hale getiriyor ancak Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi için daha fazla zaman gerekiyor.
Politics Today’in haberine göre, Türkiye, Suudi Arabistan’a veya Suudi Arabistan’ın iç siyasetine karşı herhangi bir tehdit oluşturmuyor. Ancak Türkiye’nin Suudilerden beklediği şey, Türkiye’nin bölgeyi istikrarsızlaştırmak amacıyla Batı başkentlerinde tasarlandığını düşündüğü bölgedeki BAE politikalarından ayrılması.
Türkiye, Suudi Arabistan ile doğrudan çatışmaktan kaçınırken, Suudiler Türkiye ile herhangi bir doğrudan çatışmada çok şey kaybedeceklerinin farkındadır.
Tüm bu faktörler, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki yakınlaşmayı daha olası hale getiriyor. Suudi Arabistan’ın, daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır’ın izlediği üç yıllık ambargodan sonra Katar’la uzlaşması, Suudi-Türk yakınlaşma olasılığının önünü açabilir.
“Körfez İşbirliği Konseyi’nde güvenlik garantörü”
Türkiye’nin Katar’a verdiği kararlı destek, Arap Yarımadası’nda Körfez İşbirliği Konseyi’nde (KİK) yeni bir güvenlik garantörü olarak yerleşmesine yardımcı oldu.
Katar’ın yanı sıra diğer iki KİK üyesi ülke olan Kuveyt ve Umman Türkiye ile uzun süredir bağlarını geliştiriyor. Bu bağlamda, Türkiye’nin KİK ve Orta Doğu’daki artan profili Suudileri uzlaşmaya sevk edebilir.
Suudiler, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürülmesinin etkilerinin kolayca ortadan kalkmayacağının farkındalar.
Suudiler, Türkiye’yi özellikle kızdırmak istemez. Suudiler ve Emirlikler, uyguladıkları baskıdan sonra bile, yakın müttefikleri Pakistan’ı Türkiye ile siyasi ve askeri bağlarını derinleştirme konusunda caydıramadılar.
BAE, Türkiye ile uzlaşmak zorunda kalacak
BAE, ABD’nin KİK ve Orta Doğu’ya güvenlik sağlamakla daha az ilgilendiğini ve bazı Avrupalı güçlerin de Orta Doğu’nun yabancı topraklarındaki çatışmalara girme iştahını kaybettiğini fark ettiğinde Türkiye ile uzlaşmak zorunda kalacak.
Libya, Suriye, Irak ve Kafkasya’da bazı büyük dış politika zaferlerini başarıyla kazandıktan ve Doğu Akdeniz’de ortaya çıkan tehditleri engellemeyi başardıktan sonra Türkiye, 2021’e uzlaşmacı bir modda girdi.
Türkiye’nin Suudi Arabistan ile ilişkileri normalleşecek mi?
Türkiye; AB, Yunanistan, İsrail ve Fransa ile ilişkilerini normalleştirmek için önlemler almaya başladı. Dolayısıyla, Türkiye’nin Suudi Arabistan ile ilişkilerini normalleştirme konusunda da iyi niyet göstermesi bekleniyor.
BAE de aynı şeyi yapabilir ancak BAE dışişleri bakanı Enver Gargaş’ın ülkesi ile Türkiye arasında normalleşme için ön koşul belirlediği ‘Müslüman Kardeşler’e desteğin kesilmesi’ pek olası görünmüyor.