Rakip keşif araçları Mars’a inişe hazırlanıyor

Önümüzdeki günlerde Mars atmosferi, üç ülke arasındaki rekabete şahit olacak – ABD, Çin ve BAE’ye ait 3 ayrı keşif aracı, “Kırmızı Gezegen” olarak adlandırılan Mars’ın yüzeyine iniş yapmaya hazırlanıyor.

MARS’TA YENİ KEŞİF ÇABALARI

BAE’ye ait Hope, Çin’e ait Tianwen-1 ve ABD’ye ait Perseverance keşif araçları, milyonlarca kilometrelik sefer sonrası önümüzdeki günlerde gezegene dair bazı araştırmalar yapmak üzere Mars’a inecek.

9 Şubat Salı günü Mars’a iniş yapacak olan ilk keşif araçı BAE’ye ait Hope olacak. Hope’tan bir gün sonra, 10 Şubat Çarşamba günü Çin’e ait Tianwen-1 Mars yüzeyine inişini gerçekleştirecek. Son olarak 18 Şubat Perşembe günü ise ABD’ye ait Perseverance’ın Mars yüzeyine inmesi bekleniyor.

BAE, Çin ve ABD’nin Mars’ı ve gezegenin yaşam koşullarını keşfetmeye yönelik yeni çabaları, birçok ülkenin kendi uzay teknolojisini oluşturma ve güneş sistemini keşfetmeye yönelik ilgisini temsil ediyor. Ancak bu ülkelere ait keşif araçlarının iniş sırasında ne kadar başarılı olacağı merak konusu.

MARS’A İNİŞİN ZORLUKLARI

Her ne kadar keşfe yönelik çabalar artsa da, bu çabaların her zaman başarılı olduğunu söylemek çok zor. Zirâ 1960 yıllardan bu yana Mars görevlerinin yarısı başarısız oldu. Bazı araçlar motor ve hesap hataları gibi sebepler nedeniyle hiçbir zaman Kırmızı Gezegen’e ulaşamadı.

Uzmanlar, Mars ve Ay görevlerinin çok farklı olduğunu ifade ediyor. Öncelikle en basit faktör uzaklık. Mars, milyonlarca kilometre uzaklıkta bir gezegen. Bu durum, gezegene ulaşılmasını Ay’a göre çok daha zor kılıyor ve bu kapsamda sarf edilmesi gereken çabaları da elbette artırıyor.

Öte yandan Mars, her ne kadar kalın olmasa da bir atmosfere sahip. Bu atmosfer, kum fırtınalarına ve rüzgarlara neden oluyor, ki bu da keşif aracının yolundan sapması ve inişin tehlikeye girmesi anlamına geliyor. Ancak bir yandan da atmosferin yeteri kadar kalın olmaması iniş için paraşüt kullanımını mümkün kılmıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

UZAY MADENCİLİĞİ: SONSUZ KAYNAK POTANSİYELİ

Güneş Sistemi’nin sınırları ötesinde, insanoğlu bir adım daha atıyor ve yeni bir keşif alanına yöneliyor: uzay madenciliği. Bu yeni alan, gök cisimlerinden değerli mineraller, metaller ve diğer kaynaklar elde etmek için insanlığın uzaya açılan kapısı olabilir. Uzayın sonsuz kaynak potansiyeli, enerji üretimi, kaynaklara erişim ve derin uzay keşiflerinin sürdürülebilirliği gibi birçok yeni olanak sunuyor. Geçmişten […]

TORYUM: GELECEĞİN ENERJİ HAZİNESİ VE TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ

Toryum Nedir ve Ne İşe Yarar? Toryum, ileri teknolojiler ve geleceğin enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olan bir elementtir. Kimyasal olarak radyoaktif bir metal olan toryum, doğada uranyumla birlikte bulunur ve nükleer enerji üretiminde önemli bir rol oynar. Ancak, toryumun kullanımı yalnızca nükleer enerjiyle sınırlı değildir. Yüksek termal iletkenlik, yüksek erime noktası ve […]