Birleşik Krallık, Japonya ile askeri işbirliğini geliştiriyor
İngiltere Savunma Bakanı Wallace ve Dışişleri Bakanı Raab, Japon mevkidaşları Kishi ve Motegi ile yaptıkları 2+2 formatındaki toplantıda HMS Queen Elizabeth uçak gemisinin sene sonunda Pasifik bölgesine sevk edilecek olmasını ele aldı.

JAPONYA İLE UZUN VADELİ GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ
İngiltere hükümetinin resmi web sayfasında yapılan paylaşımda HMS Queen Elizabeth uçak gemisi liderliğindeki CSG21 uçak gemisi görev grubunun Birleşik Krallık – Japonya güvenlik ve savunma işbirliğinde yeni bir dönem başlatacağı vurgulandı.
CSG21’in Pasifik bölgesine sevkinin Birleşik Krallık Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Japon Deniz ve Hava Kuvvetleri arasında gelecekte işbirliği için yeni kapılar açacağı dile getirildi.
Ayrıca Savunma Bakanı Wallace ve Dışişleri Bakanı Raab’ın mevkidaşları ile yaptığı görüşmede Pasifik bölgesinin güvenliğinin sağlanması için ve küresel güvenlik sorunları karşısında Japonya ile uzun vadeli güvenlik ilişkisine olan bağlılığın yinelendiği ifade edildi.

“ORTAKLIK YENİ SEVİYEYE TAŞINACAK”
Videokonferans yöntemi ile düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Birleşik Krallık Savunma Bakanı Wallace, “Japonya ve Birleşik Krallık, yakın bir savunma ve güvenlik ortaklığı kurdu” dedi ve bu ortaklığın İngiliz uçak gemisi görev grubunun Pasifik bölgesini ziyareti sayesinde yeni bir seviyeye taşınacağını belirtti.
Wallace, “son yılların en kayda değer Birleşik Krallık donanma sevki” olarak adlandırdığı olayın “İngiltere’nin kurallara dayalı uluslararası sistemi korumak ve ortak güvenliği ve refahı ileri taşımak için bölgedeki müttefikleri ile birlikte çalışmaya olan bağlılığını” gösterdiğini dile getirdi.

“JAPONYA KİLİT BİR ORTAK”
Dışişleri Bakanı Raab ise Japonya’nın kilit bir güvenlik ortağı ve yakın bir dost olduğunu dile getirirken, bu sene iki ülke arasındaki işbirliğinin çok daha yakın olacağını ifade etti.
Raab, HMS Queen Elizabeth ziyaretinin ortak öncelikler ile deniz güvenliğinden, iklim değişikliğine ve serbest ticarete kadar uzanan ortak stratejik çıkarları temsil ettiğini belirtti.
Bakanlar, Birleşik Krallık ve Japonya’nın Avrupa ve Asya’da birbirlerinin en yakın güvenlik ortakları olduklarını ve ortak değerler ile stratejik çıkarlara sahip olduklarını vurguladı.