3D yazıcı ile canlı hücrelere sahip kemik üretildi

Avustralya’nın Sydney şehrindeki New South Wales Üniversitesi’nde yaşayan hücrelere sahip kemiklerin 3D yazıcı ile üretilmesi için yeni bir teknik geliştirildi.

“YENİ YÖNTEM HAYAT KURTARIYOR”

Tekniğin ilerde doğrudan insan vücudunun içerisinde kemik üretmek için kullanılabileceği vurgulandı.

Proje yetkililerinden Kristopher Kilian, “Bu proje, şimdiki uygulamayı radikal şekilde değiştirme potansiyeline sahip, hastaların acısını azaltıyor ve sonuç olarak hayat kurtarıyor” dedi.

Kullanılan geleneksel yöntem, doktorların hastaları için sentetik kemik üretmesini zor kılıyordu. Kalsiyum, fosfat ve bunların arasında ilik hücrelerinden oluşan kemiğin üretimi, yeni yöntem ile kolay bir hale büründü.

3D BIOPRINTING, CANLI HÜCRELER KULLANIYOR

New South Wales Üniversitesi tarafından geliştirilen yöntemde standart 3D yazıcılar kullanılmıyor.

Standart 3D yazıcılar ile bioprinting 3D yazıcıları arasında kilit bir fark var. Standart yazıcılar, plastik ve diğer inorganik materyaller kullanırken bioprinting yazıcıları, yaşayan hücreler ile oluşturulan “kartuşlar” kullanıyor.

Bu yöntem ile daha önce kornea, küçük organlar, kulaklar ve insan derisi üretildi. Şimdi ise insan kemiği üretiminin önü de açılmış oldu.

KULLANILAN “KARTUŞ” KALSİYUM FOSFATTAN OLUŞUYOR

COBICS isimli proje kapsamında yeni bir materyal üretildi. Üretilen bu materyal, kalsiyum fosfattan oluşuyor ve oda sıcaklığında macuna benziyor. Ancak başka bir sıvı ile etkileşime girdiğinde kemik dokusuna benzer bir yapıya bürünüyor.

Cerrahlar, kemik ihtiyacı olan noktaya bu maddeden uygulayacak. Madde, vücut sıvıları ile etkileşime girdiğinde sertleşmeye başlayacak. Bu sırada hücreler ile de etkileşime girecek ve kemik ortaya çıkacak.

Bu sayede vücut dışında kemik ürettikten sonra içine ilik hücreleri enjekte edip vücuda yerleştirme ihtiyacı ortadan kalkacak.

Proje yetkililerine göre maddenin dönüşümü hızlı ve sadece vücut sıvılarına mâruz kaldığında başlıyor. Ayrıca biyolojik bir ortamda kesinlikle toksik olmadığı belirtiliyor.

Proje, hayvanlar üzerinde denenmeye başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

TORYUM: GELECEĞİN ENERJİ HAZİNESİ VE TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ

Toryum Nedir ve Ne İşe Yarar? Toryum, ileri teknolojiler ve geleceğin enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olan bir elementtir. Kimyasal olarak radyoaktif bir metal olan toryum, doğada uranyumla birlikte bulunur ve nükleer enerji üretiminde önemli bir rol oynar. Ancak, toryumun kullanımı yalnızca nükleer enerjiyle sınırlı değildir. Yüksek termal iletkenlik, yüksek erime noktası ve […]

SUUDİ ARABİSTAN’IN NEOM PROJESİ: GELECEĞE YÖNELİK BÜYÜK VİZYON

Suudi Arabistan, büyüleyici bir vizyonla ön plana çıkan NEOM Projesi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu heyecan verici proje, ülkenin kuzeybatısında gerçekleştirilen devasa bir kalkınma hamlesi olarak karşımıza çıkıyor. NEOM, sadece bir şehir inşa etmekten daha fazlasını hedefleyen bir yolculuğa atılmış durumda. Sürdürülebilirlik, inovasyon ve ekonomik büyüme temelleri üzerine inşa edilen bu proje, Suudi Arabistan’ın geleceğini […]