3D yazıcı ile canlı hücrelere sahip kemik üretildi

Avustralya’nın Sydney şehrindeki New South Wales Üniversitesi’nde yaşayan hücrelere sahip kemiklerin 3D yazıcı ile üretilmesi için yeni bir teknik geliştirildi.

“YENİ YÖNTEM HAYAT KURTARIYOR”

Tekniğin ilerde doğrudan insan vücudunun içerisinde kemik üretmek için kullanılabileceği vurgulandı.

Proje yetkililerinden Kristopher Kilian, “Bu proje, şimdiki uygulamayı radikal şekilde değiştirme potansiyeline sahip, hastaların acısını azaltıyor ve sonuç olarak hayat kurtarıyor” dedi.

Kullanılan geleneksel yöntem, doktorların hastaları için sentetik kemik üretmesini zor kılıyordu. Kalsiyum, fosfat ve bunların arasında ilik hücrelerinden oluşan kemiğin üretimi, yeni yöntem ile kolay bir hale büründü.

3D BIOPRINTING, CANLI HÜCRELER KULLANIYOR

New South Wales Üniversitesi tarafından geliştirilen yöntemde standart 3D yazıcılar kullanılmıyor.

Standart 3D yazıcılar ile bioprinting 3D yazıcıları arasında kilit bir fark var. Standart yazıcılar, plastik ve diğer inorganik materyaller kullanırken bioprinting yazıcıları, yaşayan hücreler ile oluşturulan “kartuşlar” kullanıyor.

Bu yöntem ile daha önce kornea, küçük organlar, kulaklar ve insan derisi üretildi. Şimdi ise insan kemiği üretiminin önü de açılmış oldu.

KULLANILAN “KARTUŞ” KALSİYUM FOSFATTAN OLUŞUYOR

COBICS isimli proje kapsamında yeni bir materyal üretildi. Üretilen bu materyal, kalsiyum fosfattan oluşuyor ve oda sıcaklığında macuna benziyor. Ancak başka bir sıvı ile etkileşime girdiğinde kemik dokusuna benzer bir yapıya bürünüyor.

Cerrahlar, kemik ihtiyacı olan noktaya bu maddeden uygulayacak. Madde, vücut sıvıları ile etkileşime girdiğinde sertleşmeye başlayacak. Bu sırada hücreler ile de etkileşime girecek ve kemik ortaya çıkacak.

Bu sayede vücut dışında kemik ürettikten sonra içine ilik hücreleri enjekte edip vücuda yerleştirme ihtiyacı ortadan kalkacak.

Proje yetkililerine göre maddenin dönüşümü hızlı ve sadece vücut sıvılarına mâruz kaldığında başlıyor. Ayrıca biyolojik bir ortamda kesinlikle toksik olmadığı belirtiliyor.

Proje, hayvanlar üzerinde denenmeye başladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer

KKTC Geçitkale Havaalanı SİHA üssü oluyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu, Geçitkale Havaalanı’yla ilgili kararını Resmi Gazete’de yayımladı. Karara göre havalimanı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na verilerek askeri üs haline getirilecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu, Geçitkale Havaalanı’nın tahsisi ve kullanım hakkının Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına verilmesine ilişkin Türkiye ile protokol imzalamak üzere Bayındırlık ve Ulaştırma […]

Türkiye’nin helikopterlerine uydu haberleşme yeteneği geliyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile şirketin iştiraklerinden CTech, döner kanat platformlar için uçuş esnasında uydu üzerinden yer kontrol birimiyle haberleşme imkanı sağlayacak yeni bir sistem geliştiriyor. Az sayıda ülke ve şirketin sahip olduğu yetenekle arama kurtarma faaliyetleri, VIP ulaşım, ambulans ve acil yardım, doğal afetlerde kesintisiz iletişim, dünyanın herhangi bir yerinden görüntü, veri aktarımı […]